12 favoriete problemen

Het is niet dat ik weinig noteer. Ik lééf zowat in m’n agenda, to-do app en notitie-app, waarin ik alles secuur vastleg zodat ik het zelf met een gerust hart kan vergeten. Zij het uit controledwang of luiheid: het werkt. Maar het tweede brein waar Tiago Forte in zijn boek Building a second brain op doelt, gaat veel verder. Dit is geen tweede geheugen, maar een tweede brein waarin informatie uit allerlei bronnen wordt opgeslagen en gecombineerd, met als doel dat later te gebruiken. Dát lijkt me nou handig tijdens een sabbatical waarin ‘het volgen van m’n eigen interesses’ uiteindelijk toch ergens toe moet leiden. (En bij het schrijven van een dagelijkse blog zou het ook weleens van pas kunnen komen.)

Maar wát moet je dan noteren? Zoals altijd is het zaak focus aan te brengen. De oefening in het boek is geïnspireerd door Nobelprijswinnaar Richard Feynman, die vertelde dat hij zijn twaalf favoriete problemen constant actief in gedachten hield. Ieder nieuw inzicht legde hij langs deze problemen om te kijken of het daarbij zou helpen. Op deze manier kwam hij tot de verrassende combinaties die anderen als ‘geniaal’ betitelden. Ook iets dat ik ambieer… (haha).

Hierbij mijn twaalf favoriete problemen, die best een goede leidraad voor deze blog zouden zijn:

 1. Welke acties kan ik ondernemen om duurzaamheid en biodiversiteit te bevorderen?
 2. Hoe inspireer ik anderen om meer te gaan fietsen?
 3. Wat kan ik doen om het ‘samenleven’ te bevorderen?
 4. Hoe kan ik slimmer werken en meer impact maken?
 5. Welke gewoonten kunnen structuur en zin geven aan mijn dag?
 6. Hoe kom ik meer in verbinding met de natuur?
 7. Hoe kan ik bijdragen aan een mooie leefomgeving in mijn eigen buurt, mijn woonplaats Den Hoorn en het groene Midden-Delfland?
 8. Hoe kom ik in contact met (meer) interessante mensen?
 9. Hoe krijg ik meer lol, creativiteit en muziek in m’n leven?
 10. Hoe kan ik mijn website verder uitbouwen en meer bezoekers trekken?
 11. Hoe onderscheid ik me van anderen; wat maakt mij apart en uniek?
 12. Welk werk past bij mij?

Geïnteresseerd in het boek? Ernst-Jan Pfauth baseerde er een uitgebreide Nederlandstalige handleiding voor het ontwikkelen van je “tweede brein” op.

Gerelateerde berichten


Geplaatst

door

Categorieën:

Wekelijkse nieuwsbrief

Ontvang iedere vrijdag een korte introductie van de nieuwste berichten over fietsen. Meld je aan of bekijk de eerdere edities.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *