8 redenen om gemak te wantrouwen

Gemak dient de mens. Een overduidelijke waarheid, of is het verstandig een vraagteken achter dit veelgebruikte spreekwoord te zetten?

Hierbij 8 redenen om gemak te wantrouwen:

  1. Alles wat gemakkelijk gaat, kost weinig moeite en heeft dus minder waarde. Groente uit eigen moestuin smaakt lekkerder. Een met zorg uitgezochte LP klinkt mooier. Een prestatie die offers heeft gevergd maakt trotser (zoals het beklimmen van de Mont Ventoux).
  2. Gemak is vaak gericht op directe bevrediging van behoeften. Je pakt de auto in plaats van de fiets. Bestelt pizza in plaats van gezond te koken. Hangt ’s avonds voor de televisie in plaats van te gaan sporten. De effecten op de lange termijn zijn negatief.
  3. Gemak betekent regelmatig dat de menselijke interactie uit het proces is gesloopt. Denk aan zelfscankassa’s, chatbots, webwinkels en contactloos huren. Terwijl we pas echt mens zijn in relatie tot anderen.
  4. Comfort maakt minder weerbaar. Weerbaarheid is een spier die getraind moet worden. Hoe tegennatuurlijk ook: we moeten het ongemak opzoeken om sterk te staan bij tegenslag.
  5. Comfort gaat ten koste van fysieke en mentale gezondheid. Kijk bijvoorbeeld eens naar je huis: stimuleert je huis beweging, afwisseling en gezonde keuzes? Of stimuleert het luiheid? Dit artikel biedt inspiratie: Comfort is killing: The role of physical and mental health in how we live at home.
  6. Keuzes voor gemak zijn nooit origineel en eigenlijk samen te vatten in één woord: kuddegedrag. Een wie wil nou een kuddedier zijn? Saai! Hier zijn 25 praktische tips om kuddegedrag in het alledaagse leven te voorkomen.
  7. Wie kiest voor gemak, offert keuzevrijheid op en doet (letterlijk) wat voor de hand ligt. Iets meer hierover in Seth Godin’s korte blog ‘Choice vs convenience’.
  8. Wanneer iets je gemakkelijk wordt gemaakt, is de aanbieder meestal de grootste belanghebbende, niet jij. Kijk eens naar de mobiele telefoon waar je zo vaak naar grijpt: in wiens belang besteed je daar zoveel aandacht aan? De Tegenlicht-aflevering Digital detox zet hierover aan het denken.

Zie jij nog meer redenen om voor ongemak te kiezen in plaats van het gemak te omarmen? Laat een reactie achter!

Gerelateerde berichten


Geplaatst

door

Categorieën:

Wekelijkse nieuwsbrief

Ontvang iedere vrijdag een korte introductie van de nieuwste berichten over fietsen. Meld je aan of bekijk de eerdere edities.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *