Boeken bijhouden in Obsidian

Meer boeken lezen is één van mijn voornemens voor m’n sabbatical. Ik zeg is omdat mijn leessnelheid nog wel wat hoger mag. Nu ben ik benieuwd óf en hóe jullie bijhouden wat je leest. Ik zal beschrijven hoe ik het nu doe, en ben vervolgens heel geïnteresseerd in jullie methoden en eventuele tips voor mij.

Eind 2022 heb ik m’n ‘boekenplank’ overgeheveld naar Obsidian. Nu kan ik er vanuit m’n journaal en andere notities makkelijk naar linken. Hiervoor gebruikte ik Notion en daarvoor Hebban, die ik allebei heb afgedankt. Notion vond ik te overweldigend en Hebban… tja, dat was een andere fase in m’n leven zal ik maar zeggen.

In Obsidian gebruik ik de Book Search plugin om boeken in te laden. Die plugin doorzoekt Google Books en neemt de eigenschappen van het bedoelde boek over in een nieuwe notitie. Mijn template daarvoor ziet er als volgt uit, waarbij alles tussen {{ }} kenmerken zijn die uit Google Books worden overgenomen:

---
tag: boek
titel: {{title}}
auteur: {{author}}
categorie: {{category}}
uitgeverij: {{publisher}}
jaar: {{publishDate}}
pagina's: {{totalPage}}
isbn10: {{isbn10}}
isbn13: {{isbn13}}
omslag: {{coverUrl}}
status: wil ik lezen / aan het lezen / gelezen
vorm: papier / ebook / bibliotheek / te leen
bezit: datum
begonnen: datum
uit: datum
beschrijving: {{description}}
---
![cover|150]({{coverUrl}})

Mijn arceringen en notities:

Twee nadelen die ik ervaar:

  1. De preferred local van de plugin werkt zodanig dat Engelstalige boeken bij de instelling NL niet of nauwelijks vindbaar zijn.
  2. In veel boekbeschrijvingen komt het teken ‘:’ voor, en dat geeft de foutmelding invalid YAML. Dus die vervang ik handmatig door ‘;’.

Nog wat kleine kanttekening: de coverUrl vervang ik door die van bol.com, omdat de Google-afbeelding meestal een omgeslagen puntje heeft (vind ik lelijk) en die link nogal lang is. Verder vervang ik de categorie die meekomt door een voor mij relevante categorieën: vaak een interesse als ‘fietsen’, ‘duurzaamheid’, ‘tech’, ‘samenleven’, of soms gewoon ‘roman’. En tot slot voeg ik dus handmatig toe: de status, vorm, en data waarop ik het boek in bezit had, erin begon en uit las. Onderaan de metadata voeg ik m’n arceringen en notities toe, direct of vanuit m’n Kobo-reader.

Om de boekendatabase te filteren op categorie of status, gebruik ik de Dataview plugin. Het overzicht met boeken uit de categorie ‘fietsen’ wordt gegenereerd door een notitie met de volgende code:

```dataview
TABLE WITHOUT ID
	"![|60](" + omslag + ")" as Omslag,
	link(file.link, titel) as Titel,
	auteur as Auteur,
	status as Status
FROM #boek
WHERE contains(file.path, "Boeken") and contains(categorie, "fietsen")
SORT file.ctime DESC
```

Het sorteren wil ik nog aanpassen naar bijvoorbeeld de datum dat ik in een boek ben begonnen. Dat zegt meer dan de aanmaakdatum in Obsidian, zeker nu ik m’n oude database in willekeurige volgorde heb overgezet. Alleen heb ik die data niet voor de boeken vóór 2023, dus daar moet ik iets op verzinnen.

Overzicht van boeken met categorie ‘fietsen’, gegenereerd met bovenstaande code

Natuurlijk heb ik dit niet allemaal zelf bedacht, maar aan de hand van enkele handleidingen ingericht, met deze als basis. In Workflowy heb ik trouwens nog een apart lijstje met alles wat ik tegenkom en me interessant lijkt.

Ik ben benieuwd naar jullie methoden! En misschien hebben jullie nog tips voor me?

|


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *