Burpees en schoonfamilie

Sinds ik dagelijks blog, doe ik ook tweemaal per dag een set van acht burpees. Niet veel, want het belangrijkste doel is vooralsnog om geen dag over te slaan. Het kunnen er later altijd nog meer worden. Hoewel ik de burpees vooral als sidcha doe, waarbij de specifieke activiteit niet zoveel uitmaakt, is één van de beloftes van deze oefening dat je rusthartslag omlaag gaat.

Vandaag, precies op dag 10, meldde m’n Apple Watch dat ‘ie een trend had gesignaleerd: “Gemiddeld is je hartslag in rust de afgelopen 20 dagen gedaald.” Zo’n melding had ik nog nooit gehad, en hoewel nog enigszins cynisch keek ik toch snel wat er aan de hand was. En ja hoor, ik sloeg zowat steil achterover! Het was niet zomaar een verschilletje dat op toeval kon berusten: van gemiddeld 68 slagen per minuut in de week vóór deze 20 dagen, naar gemiddeld 59 slagen per minuut de afgelopen 20 dagen. Trots toonde ik ‘het resultaat van m’n burpees’ aan mijn vrouw, die me nog weleens uitlacht om deze oefeningen.

Nieuwsgierig besloot ik wat preciezer naar de data per dag te kijken, om te zien of ik die kon relateren aan m’n activiteiten. Op een paar uitschieters na was de trend inderdaad opvallend. Maar toen ik uitzoomde, viel iets heel anders op: de trendbreuk bleek niet zozeer in de afgelopen 20 dagen te zitten, als wel in de week ervóór!

Toen ik me die week voor de geest haalde, begon er al iets te dagen. Snel pakte ik m’n agenda erbij om de begin- en einddatum van deze hogere rusthartslag erop te plotten. Mijn vermoeden bleek juist: de bewuste periode kwam op de dag nauwkeurig overeen met de week waarin we in een vakantiehuis in Hof van Saksen het 50-jarig huwelijksjubileum van m’n schoonouders vierden, met de hele schoonfamilie!!

Je verzint het gewoon niet.

Nóg verder uitzoomend bleek dat ik deze maand de laagste gemiddelde rusthartslag heb van afgelopen 1,5 jaar. Ik ben van plan die trend vast te houden. In ieder geval tot het volgende jubileum.

Gerelateerde berichten


Geplaatst

door

Categorieën:

Wekelijkse nieuwsbrief

Ontvang iedere vrijdag een korte introductie van de nieuwste berichten over fietsen. Meld je aan of bekijk de eerdere edities.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *