De kracht van verbeelding

De tentoonstelling RetroFuture in het Evoluon laat zien hoe de mens altijd over de toekomst heeft nagedacht. Vandaag was ik er, met genoeg tijd om alles in me op te nemen. Een aanrader!

De tentoonstelling begint met 10 toekomstdromen van alle tijden, bijvoorbeeld vliegen als een vogel, alles kunnen weten, nooit meer werken en het eeuwige leven. Vervolgens geeft het een inkijkje in science-fiction, vroegere voorspellingen en huidige ontwikkelingen. De spiraalvormige reis omhoog eindigt bij de vraag: hoe zullen we straks wonen, werken, spelen, reizen, communiceren, …?

Het viel me op dat talloze moderne technieken al heel vroeg zijn voorspeld of verbeeld. Denk aan de smartwatch, beeldbellen, internet, digitale leeromgevingen, ruimtereizen, robots en artificial intelligence. Het werd eerst bedacht, uitgewerkt in fictieve ontwerpen en prototypes, opgenomen in strips en films… en nu bestaat het.

Ik heb al vaak horen zeggen dat het schetsen van aantrekkelijke toekomstscenario’s belangrijk is om de problemen van onze tijd op te lossen. Maar met zoveel voorbeelden besef ik het nog dieper: verbeelding is een onmisbare kracht om een betere toekomst te scheppen.

Gerelateerde berichten


Geplaatst

door

Categorieën:

,

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *