De tirannie van gemak

Dit wordt misschien niet m’n meest interessante blog, want ik ga een beetje in herhaling vallen. Ik heb eerder geschreven over 8 redenen om gemak te wantrouwen en dat je identiteit wordt bepaald door waar je moeite voor doet. Nu kom ik in de inleiding van De Klimaatalmanak (een initiatief van Seth Godin) vier pagina’s tegen die precies mijn gedachten hierover verwoorden. En dan nog beter uitgewerkt (uiteraard). Titel: De tirannie van gemak.

Eerst een paar citaten:

“Gemak is de meest onderschatte en minst begrepen kracht in onze huidige wereld.”

“Gemak lijkt onze beslissingen voor ons te nemen, en onze echte voorkeuren te overstemmen.”

“Met zijn belofte van vlotte, moeiteloze efficiรซntie dreigt het de strijd en de uitdagingen weg te vagen die het leven zin geven.”

“Individualiteit zit tegenwoordig in het maken van ten minste enkele ongemakkelijke keuzes.”

“Soms is strijd een oplossing. Het kan de oplossing zijn voor de vraag wie je bent.”

Interessant is de geschiedenis van gemak die wordt geschetst. Gemak begon met kant-en-klare levensmiddelen en huishoudelijke apparaten. Sommigen zagen in dat gemak conformiteit betekende, dus er ontstond een tegencultuur die de nadruk legde op individualiteit.

De tweede golf van gemakstechnologieรซn zou die individualiteit vergemakkelijken. Te beginnen met muziek: de Sony walkman en later de iPod. Je kon nu ook buitenshuis je identiteit meedragen en anderen laten meeluisteren. Vervolgens kwamen social media op die ons zelfexpressie beloofden at your fingertips. Maar uiteindelijk duwden het format en de ontstane verwachtingen ons allemaal in een bepaald stramien. Zodat we toch weer meer op elkaar gingen lijken. En wat bracht het ons?

Intussen – maak ik er zelf even van – wordt steeds meer duidelijk dat gemak ons niet gelukkig zal maken. Uiteindelijk wordt alles wat gemakkelijk gaat irrelevant, tenzij het iets dient wat groter is dan zichzelf. Het zijn juist ongemakkelijke activiteiten die ons belonen met karakter, identiteit, zin en vreugde.

En dan heb ik de stille hoop dat de opkomst van dit inzicht ons gaat redden. Het klimaat kan dat grotere doel zijn waaraan iedereen op geheel eigen ongemakkelijke wijze kan bijdragen.

Iedere pagina van De Klimaatalmanak reikt daarvoor wel iets aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *