Een maand sabbatical: 3x winst

Na een maand sabbatical is merkbaar wat het me oplevert. Drie dingen springen eruit:

  1. Tijd. Logisch misschien, maar toch. Het grootste voordeel is dat er nu minder tijd zit tussen denken en doen. Ik kan iets bedenken, het uitvoeren en vervolgens verder. Ken je dat? Dat je in cirkels redeneert omdat je er niet aan toekomt om iets uit te zoeken of uit te proberen? Dat er steeds dezelfde ideeën in je hoofd spelen, die wachten op uitvoering? Door iets sneller te doen, kan ik ook sneller verder met denken. Wat me vooral opvalt: hoe groot de voorraad was van klusjes en ideeën die lagen te wachten. En hoeveel voldoening het geeft om die eindelijk op te pakken. En welke betere ideeën daar dan weer achter vandaan komen.
  2. Autonomie. Ik heb altijd al ruimte gezocht en geprobeerd het heft in eigen hand te nemen. Bij ieder gebrek aan autonomie begon ik me ongelukkig te voelen in m’n werk, zeker als ik niet zo geloofde in de richting die we insloegen of dingen die we deden. Nu pas wordt duidelijk hoeveel geluk ‘volledige’ autonomie voor mij met zich meebrengt. En hoe ik dat tóch nog heb onderschat.
  3. Vrijheid van denken. Voor mij het grootste verschil. Hoewel ik maar een werkweek van 36 uur had, nam mijn werk me toch behoorlijk in beslag. Aan de ene kant omdat ik geen 9 tot 5 mentaliteit had (fijn voor een werkgever, maar minder goed voor mezelf). Aan de andere kant omdat groot denken lastig is als de meeste tijd al in beslag genomen wordt door lopende zaken en aangegane verplichtingen. Toen er 12 ‘lege’ maanden voor me lagen, was er ineens van alles mogelijk! Mijn vrouw zag het direct: “je bent veel creatiever”.

Dan moet ik mijzelf nu de vraag stellen wat ik hiervan kan meenemen, ook als dit jaar voorbij is.

|


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *