Fietsalmanak II

Ik moet iets rechtzetten. Mijn idee van een fietsalmanak was natuurlijk niet zo origineel. Op titel vond ik één papieren fietsalmanak uit 1998, maar terwijl ik schreef kwam me al een boekje voor de geest dat ik thuis heb liggen: Zo onderhoud ik mijn fiets door Rob van der Plas. Een prisma pocket, derde druk, uitgegeven in 1983 (mijn geboortejaar). Voorin met potlood de naam van m’n vader.

Nu is het niet dat ik zomaar een boekje over het hoofd heb gezien. Het hele oeuvre van Rob van der Plas blijkt te bestaan uit handboekjes over fietsen.

In mijn exemplaar wordt uitgelegd welk periodiek onderhoud nodig is, waarna alle onderdelen van een fiets de revue passeren. Aanleiding voor m’n eerdere bericht was een vraag over bandenmaten. Informatie daarover zou het eerste onderdeel van mijn fietsalmanak worden! Je raadt het al: staat gewoon in dit boekje, duidelijk toegelicht en met uitgebreide tabel.

Van de inleiding alleen al word ik warm:

Een beetje fiets gaat een mensenleeftijd mee. Maar dan moet je er wel zo nu en dan wat aan doen. (…) Het resultaat is de moeite dubbel en dwars waard: een fiets waar je van opaan kunt!

Auteur Rob van der Plas heeft zich sinds 1965 intensief met de fiets beziggehouden. (…) De fiets is het enige persoonlijke vervoermiddel dat hij en zijn familie gebruiken. En natuurlijk onderhoudt hij die fietsen ook zelf.

Zo onderhoud ik mijn fiets, Rob van der Plas

Een man naar mijn hart! Als hij nog leeft, zou ik ‘m graag een keer ontmoeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *