Hemeltergend

Ik las een interview met predikant en activist Rozemarijn van ‘t Einde in de Volkskrant en het raakte me. Zij verbaast zich erover dat niet meer christenen actie ondernemen tegen de opwarming van de aarde, en vraagt zich daarom af of christenen wel echt van God houden. Eerlijk gezegd aarzelde ik om erover te schrijven. Voor de eerste keer breng ik ter sprake wat ik – ondanks nogal wat twijfel – mijn geloof noem en moet dat dan direct negatief? M’n antwoord is ja, want op dit moment kan ik het niet anders, en zou ik het daarom doodzwijgen…?

Rozemarijn is activist bij Christian Climate Action, een groep binnen Extinction Rebellion. Zij noemt de manier waarop wij omgaan met de schepping hemeltergend. Kijk hoe wij de leefbaarheid op aarde – die God voor ons creëerde – op het spel zetten, hoe wij dieren behandelen, hoe wij met elkaar omgaan, hoe de wereld wordt geregeerd door geld en macht. Dat gaat toch compleet in tegen alles wat het christendom leert? Vanwaar dan die lauwheid onder christenen en in de kerk?

Jezus verzette zich tegen de gevestigde orde, en daar is nu weer alle reden toe. Ik ben niet in staat een grondige analyse te geven van wat er anders moet, maar zie wel een lokaal beginnetje.

Onze kerk ligt 3 à 4 kilometer buiten het dorp en zeker in de winter komt bijna iedereen met de auto. Dat lijkt me een mooi aangrijpingspunt voor een preek.

|


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *