Je identiteit wordt bepaald door waar je moeite voor doet

De eerste vreemde eend in de bijt van mijn website was een artikeltje met 8 redenen om gemak te wantrouwen. Dat ging niet over fietsen, maar had natuurlijk wel een raakvlak: fietsen is soms wat extra moeite doen om ergens te komen. En dat levert heel veel op. Ik denk dat er wel 1.000 redenen zijn om te fietsen en wie weet schrijf ik daar ooit nog eens een boek over.

In een wereld die erop gericht is alles gemakkelijk en efficiënt te maken, moet ik steeds vaker denken aan ‘de laatste mens’ van Nietzsche. Gemak voor iedereen is een nobel streven, maar keert als een boemerang terug met de vraag waar wij al die bespaarde tijd, energie en middelen voor inzetten. Ik wil dat niet te groot maken, maar het helpt mij om bepaalde dingen te kiezen waarvoor ik het gemak welbewust aan de kant zet. Vanuit een luxepositie, maar voor sommigen misschien toch herkenbaar.

Dus ik doe zoveel mogelijk op de fiets, raap regelmatig afval van de straat, blog dagelijks op een eigen website, bied weerstand aan social media en ben gisteren onderweg naar de supermarkt halverwege omgekeerd om alsnog een eigen zakje voor de sperziebonen van huis te halen. Gelukkig moest ik ook om mezelf lachen…

Ik ben daarmee niet beter dan een ander. Maar het geeft mij wel identiteit. Want je identiteit wordt bepaald door waar je moeite voor doet.

Gerelateerde berichten


Geplaatst

door

Categorieën:

Wekelijkse nieuwsbrief

Ontvang iedere vrijdag een korte introductie van de nieuwste berichten over fietsen. Meld je aan of bekijk de eerdere edities.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *