Koop lokaal

Naast mijn woonwijk rijst de ene na de andere grijze blokkendoos uit de grond. Sinds eind 2015 de doorgetrokken A4 tussen Delft en Schiedam is gerealiseerd, is mijn achtertuin een gewilde vestigingsplaats voor logistieke bedrijven. Mocht je een beeld willen, dan zal de fotoreeks op deze pagina wel in die behoefte voorzien.

Het eerste plan voor deze ‘Rijksweg 19’ dateert al uit 1957. Heel lang zijn allerlei actiegroepen erin geslaagd het belang van Midden-Delfland als groene buffer tussen Rotterdam en Den Haag te verdedigen. Ik kwam bijvoorbeeld een blaadje van de Fietsersbond uit 1982 tegen, waarin vanuit deze context wordt geageerd tegen een nieuw stuk rijksweg tussen Delft/Rijswijk en Den Haag Ypenburg, dat ook al een deel van dit ontbrekend tracé moest opvullen.

Hoe dan ook maakt dit voorbeeld duidelijk dat meer asfalt een aanslag vormt op de leefomgeving. Niet alleen vanwege de directe effecten als teloorgang van natuur en toename van vervuiling, maar ook door de indirecte effecten. Er zijn nu nóg meer kansen om spullen snel en goedkoop bij mensen thuis te bezorgen. De groeiende hoeveelheid bezorgbusjes van PostNL, DHL, DPD, Albert Heijn en Amazon Prime dat door onze straat rijdt – in goede richting of tegen de richting in, net wat beter uit komt – is er het bewijs van. Bezorgkosten rekenen is niet nodig, die zijn al betaald door de overheid of als onzichtbare kosten aan de samenleving opgelegd.

Na deze tirade zal het niet verbazen dat ik mijn online bestellingen probeer te minimaliseren. Vandaag wilde ik een dimmer kopen en na een online zoektocht had ik verschillende (fysieke) winkels in beeld waar deze beschikbaar zou kunnen zijn. De dimmer zelf vond ik bij de Hornbach, cynisch genoeg gevestigd op het industrieterrein aan de andere kant van dezelfde verfoeilijke snelweg. Voor de dimmerknop met oplegplaatje ging ik langs bij de Gamma, Praxis, lokale ijzerwarenhandel en tot slot de lokale elektronicazaak. Die volgorde had inderdaad anders gekund; in de laatste winkel was het (logischerwijs) raak. In beide lokale winkels werd ik heel vriendelijk te woord gestaan en had ik even een kort praatje. Ook kreeg ik gelijk wat beweging – op de fiets uiteraard.

De ochtend is voorbij en de dimmer werkt.

Je moet er toch niet aan denken dat ik ‘m bij één of andere anonieme elektronicavoordeelshop.nl uit Capelle aan den IJssel had moeten bestellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *