Leren fietsen

Hoe leer je fietsen? En wat zegt dat over onze manier van leren in het algemeen?

Ik luister de podcast Akimbo van Seth Godin. Verrassend genoeg ging deze aflevering (Apple Podcasts) over fietsen. Jongleren is een ander sterk voorbeeld dat wordt gebruikt, dus luister vooral de podcast. Ik beperk me tot het fietsen.

We leren kinderen veelal fietsen met zijwieltjes of op een driewieler. Dat lijkt al behoorlijk op fietsen, er is alleen nog een hulpmiddel nodig. Wat leert een kind op een fiets met zijwieltjes? Trappen en sturen. Is dat de kern van fietsen? Nee. Dus hoewel het al behoorlijk op fietsen lijkt, krijgt een kind het belangrijkste aspect van fietsen niet onder de knie. Wat is het belangrijkste aspect van fietsen?

Evenwicht.

Hoe kan je een kind dus het beste leren fietsen? Op een loopfiets. Dat lijkt wat minder op fietsen, en in eerste instantie wordt er vooral gelopen. Maar het kind ontdekt spelenderwijs zelf het evenwicht. Stapje voor stapje. De sprong naar een fiets met trappers (vergeet zijwieltjes) is dan een stuk minder groot. Ik weet het uit eigen ervaring. Toen ze er klaar voor waren, fietsten mijn kinderen gewoon weg. Ik hoefde ze niet vast te houden of bij te benen. Oké, bij de jongste waren er wel wat strubbelingen, maar het sprongetje van loopfiets naar echte fiets blijft klein.

Wat zegt dit over leren in het algemeen? We zijn nogal eens geneigd om te beginnen met het eindresultaat voor ogen. Het moet al zoveel mogelijk lijken op fietsen. Maar wat je feitelijk moet leren is iets anders.

Wil je een boek schrijven? Focus niet op een boek maar begin met schrijven. Waar dan ook. Een briefje aan je partner, een berichtje op social media, een blog. Vertel een verhaal en vraag om reacties. Blijf jezelf verbeteren.

Wil je een eigen bedrijf beginnen? Focus niet op geld verdienen maar op het oplossen van andermans problemen. Kijk wat je kunt betekenen voor een ander en probeer het uit. Zonder er iets voor te krijgen. Zorg dat je er oog voor krijgt en goed in wordt.

We staren ons te vaak blind op het eindresultaat. Kijk in plaats daarvan wat je moet leren en focus daarop. Dan wordt groeien een kwestie van spelenderwijs leren hoe iets werkt, in plaats van ‘de sprong wagen’.

|

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *