Mijn initiatief om met passie te werken: een persoonlijk essay

Dat ik op 14 januari 2023 een dagelijkse blog begon, kwam door Joshua Spodek. Hij introduceerde de sidcha: self-imposed, daily, challenging, healthy activity. Het idee daarvan is niet alleen dat deze dagelijks terugkerende activiteit resulteert in een website vol artikelen, een gezonde levensstijl of iets waar je steeds beter in wordt. Het gaat vooral om het opbouwen van discipline, voldoening en zelfvertrouwen.

Het zal de meesten niet ontgaan zijn dat ik niet meer dagelijks blog. Ik heb het volgehouden tot 26 april. Vanaf toen wilde ik meer tijd nemen voor allerlei klusjes binnenshuis en activiteiten buitenshuis en begon die dagelijkse blog me een beetje in de weg te zitten. Het voelde ook vreemd om in een sabbatical bij steeds mooier weer vrijwillig achter de laptop te gaan zitten om stukjes te produceren. Alsof ik niet helemaal kon loskomen van m’n werkroutine.

Nou ja, dat loskomen is intussen goed gelukt. Nu de nazomer zo’n beetje lijkt aangebroken en iedereen met frisse moed aan een nieuw seizoen begint, krijg ik ook weer zin om met ‘werk’ bezig te zijn. In de vakantie las ik twee boeken: Een werkweek van 4 uur van Tim Ferriss (bol.com) en Initiave van Joshua Spodek (bol.com). Inderdaad, daar is hij weer!

Uit het boek van Tim Ferriss leerde ik veel, maar het doel van financiële vrijheid trekt niet hard genoeg aan me om zoveel acties te ondernemen die puur zijn gericht op verkoop en zelfverrijking. Dat neemt niet weg dat ik zijn tips en ervaringen kan gebruiken. Zijn principe van slim werken in plaats van veel werken spreekt me erg aan.

Maar het boek van Joshua Spodek sluit beter aan op mijn drijfveren. Hij biedt heel praktische stappen om je passie te vinden, en gaat er vanuit dat die passie pas goed tot z’n recht komt als je er anderen mee helpt.

Waarom zou ik op zoek gaan naar mijn passie? Omdat ik betaald werk zoek en het fijn zou vinden om dit keer een blijvende bron van energie en plezier aan te boren, en een netwerk van mensen op te bouwen om dit mee te delen. Uit de snelheid waarmee ik afgelopen jaren van functie naar functie ben gehopt, blijkt niet alleen dat ik snel verveeld raak en uitdaging nodig heb, maar ook dat ik vaak een nieuwe start nodig had om met energie aan de slag te gaan. Omdat ik uitgekeken raakte op de inhoud, het proces of de mensen, en vaak op een combinatie daarvan.

Nu klinkt op zoek gaan naar je passie als iets zweverigs waarbij je heel diep in jezelf moet graven of allerlei denkoefeningen moet doen en gesprekken met anderen moet voeren, om vervolgens nog steeds te twijfelen. Maar Joshua stelt voor om op een smalle basis van start te gaan. Je leert pas door te doen!

Mijn eerste smalle basis zal niet verbazen: ik begin met m’n interesse voor fietsen. Toch heeft het even geduurd voordat ik dit hardop durfde uitspreken. Ik heb het lang gehad over duurzaamheid vanuit een zeker plichtsbesef en omdat het lekker breed is, terwijl ik stiekem hoopte iets met fietsen te kunnen doen. Bij deze wordt het m’n eerste poging, ik kan altijd nog terug.

Om af te trappen geef ik hieronder antwoord op de vragen uit de eerste opdracht uit Initiative. Het voelt een beetje kwetsbaar om in het openbaar te dromen, maar ik kies er toch voor het te delen. We zijn allemaal mensen nietwaar?


Wat heeft je gemotiveerd tot het leren van initiatief?
Om na m’n sabbatical weer geld te gaan verdienen, móet ik wel initiatief nemen. Die stok achter de deur heb ik bewust gecreëerd door ontslag te nemen. Initiatief in een richting die past bij m’n interesses en echt afwijkt van de periode vóór m’n sabbatical. Op een ander onderwerp, praktischer, ondernemender. Daarbij overweeg ik voor mezelf te beginnen, tenzij ik m’n passie met goede voorwaarden ergens anders kan uitoefenen. Omdat ik halverwege m’n leven opnieuw begin, wil oog hebben voor compound interest. Kort door de bocht wil ik vooral werk verzetten waar ik op langere termijn nog steeds de vruchten van pluk.

Wat hoop of verwacht je dat het leren van initiatief oplevert?
Ik hoop mijn passie te vinden, daarmee een blijvende bron van energie en plezier aan te boren, en een netwerk van mensen op te bouwen om dit mee te delen. Ik hoop me een nieuwe identiteit aan te meten die verrast en me motiveert.

Wat denk je over het nemen van verantwoordelijkheid, initiatief nemen, problemen oplossen en projecten creëren?

 • Verantwoordelijkheid nemen is fijn als je ergens voldoende vertrouwen in hebt. Om verantwoordelijkheid te dragen moet je ook dingen kunnen beïnvloeden.
 • Initiatief nemen heb ik al veel gedaan en daarmee heb ik zelfs m’n eigen baan gecreëerd. Ik vind het spannender om dit te doen op een terrein waarin ik veel belang stel maar weinig ervaring heb.
 • Problemen oplossen zit in m’n aard. Toch ben ik ook veel bezig met wat ik zelf graag doe. Die twee dingen moeten elkaar gaan vinden.
 • Projecten creëren is op zichzelf niet moeilijk. Volhouden en er iets goeds aan over houden is pas lastig.

Wat zijn jouw modellen voor hoe initiatief nemen en ondernemerschap werken?
De lean startup vind ik aansprekend en heb ik leren toepassen. Bouwen door middel van echte ervaring en feedback. Kleine stappen nemen en fouten durven maken. Niet teveel bezig zijn met het eindresultaat maar meer met het proces.

Wie zijn jouw rolmodellen?
Eerlijk? Die heb ik eigenlijk niet. Ik raak wel makkelijk geïnspireerd door anderen, maar als ik ze beter ken zie ik ook hun tekortkomingen. In het algemeen ben ik jaloers op mensen die zelfstandig denken, niet-nabootsend leven en een vrij onafhankelijk bestaan leiden. Veel succesvolle mensen creëren een monster dat ze moeten blijven voeden: een groeiend bedrijf, winstgedreven aandeelhouders, verwachtingsvolle fans of veeleisende klanten. Ik wil iets anders kunnen doen als me dat beter lijkt.

Wat heeft voor jou tot nu toe gewerkt bij het creëren van projecten? Wat niet?
Wat wel: groot denken en klein beginnen, anderen meenemen zonder me afhankelijk op te stellen, kwaliteit en betrouwbaarheid uitstralen en bieden.
Wat niet: perfectionistisch zijn, niet makkelijk kunnen delegeren en teveel taakgericht acteren in plaats van over de bal heen blijven kijken.

Waar wil je initiatief nemen? Op het gebied van werk, je sociale leven, familie, jezelf?
Werk.

Wat is je relevante geschiedenis van initiatief nemen, als je die hebt? Dit kunnen je eerste herinneringen zijn, andere relevante herinneringen, enzovoorts.
Dat ik voor de korte termijn, waar het snel concreet kan worden, vrij succesvol ben. Maar voor de lange termijn, waar het minder snel concreet wordt, geneigd ben om te blijven dromen en te denken dat ik vanuit m’n onderbewuste wel de goede kant op zal navigeren, of juist impulsieve en weinig doordachte besluiten neem om maar iets te doen. Zie m’n blog Leef je eigen romanpersonage.

Wat is de waarde van het volgen van een traject als dit?
Dat ik al doende meer over mezelf leer en concrete initiatieven neem om m’n dromen te verwezenlijken, waarbij ik niet gelijk in de goede richting hoef te zitten.

Goed, het klinkt weer flink hoogdravend allemaal. We zullen zien wat het in de praktijk oplevert.

Gedachten hierover? Ik verneem ze graag.

|

,

2 reacties op “Mijn initiatief om met passie te werken: een persoonlijk essay”
 1. Jan van den Berg avatar
  Jan van den Berg

  Mooi om dit hardop openhartige denken te lezen Aartjan. Veel succes bij je volgende stappen!

  1. Aartjan Collée avatar
   Aartjan Collée

   Dank je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *