Onderhoud plegen

Updaten van WiFi-routers, afstellen van remblokjes, oliën van een houten werkbank, schoonmaken van een vogelhuisje… Zomaar een paar klusjes die ik deze week aan de hand had, en allemaal samen te vatten onder de noemer ‘onderhoud’. Terwijl ik zo bezig was, dacht ik: wie zal z’n werkbank nou jaarlijks oliën? wie z’n remblokjes tijdig bijstellen en vervangen? wie handmatig zoeken naar software-updates? Je kunt het niet meer van mensen verwachten. Kan er tenminste ergens een lampje gaan branden als het nodig is, zoals bij een auto? Het waren maar gedachten en misschien vulde ik het te negatief in. Onderhoud is een sluitpost, dacht ik. We vergeten het, merken de noodzaak ervan niet op en zijn met onze aandacht alweer bij allerlei nieuwe dingen die we hebben, willen hebben of volgens anderen móeten willen hebben.

Ik heb er geen onderzoek naar gedaan en weet niet in hoeverre mijn gedachten de goede kant op gaan. Maar het lijkt me iets om op te bezinnen. Want ik denk dat de gezondheid van een samenleving is af te lezen aan de mate waarin er onderhoud wordt gepleegd.

Gerelateerde berichten


Geplaatst

door

Categorieën:

Wekelijkse nieuwsbrief

Ontvang iedere vrijdag een korte introductie van de nieuwste berichten over fietsen. Meld je aan of bekijk de eerdere edities.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *