Ongebonden

Nog steeds heb ik de neiging om snel iets te produceren in plaats van langzaam iets te leren dat zich later wel uitbetaalt – of niet. En dat vind ik een probleem. Hoewel ik veel vrije tijd heb, neem ik te weinig tijd om te lezen. Ik kies eerder voor klussen, doelgericht informatie opzoeken en bloggen om maar wat te noemen. Ook daarvan leer ik, maar het is minder vrij dan ik zou willen.

Afgelopen dinsdag bezocht ik Radius, een centrum voor hedendaagse kunst en ecologie in Delft. Een deel van de tentoonstelling bestond uit films. Ik moest mezelf dwingen om rustig te gaan zitten en een aantal films uit te kijken, waarbij ik me regelmatig betrapte op de gedachte: geef me nou gewoon in een paar minuten je boodschap mee, dan kan ik verder. Dan riep ik mezelf weer tot de orde: het gaat hier niet om opvattingen van kunstenaars maar om mijn eigen ervaring bij hun kunst. Ik heb m’n telefoon (voor aantekeningen) weggelegd en geprobeerd het te ondergaan.

In NRC las ik een mooi essay over Moleskine-boekjes. Ze zijn ontzettend populair, maar wanneer zie je er iemand in schrijven? Meestal heb ik er eentje in m’n tas, maar vaker pak ik m’n telefoon voor een snelle aantekening direct in m’n takenlijst of notitie-app. Met de hand schrijven is niet snel produceren. En ook niet snel consumeren, de andere verleiding.

Met dit in gedachten ben ik geneigd het roer radicaal om te willen gooien. Stoppen met bloggen, een oude Nokia kopen, nog meer loskomen van allerlei verplichtingen om ongebonden te kunnen leren, ervaren en mijmeren. Maar dat hoeft niet, kan niet en is ook niet te verkiezen. Een blog van Seth Godin helpt me om te leren leven met ‘gebonden’. Gebonden aan verplichtingen, doelen, een dagelijkse blog, een telefoon met contacten en handigheden. En ondertussen openstaan om te leren, ervaren, mijmeren en iets in een Moleskine-boekje te schrijven. Het moet allemaal tegelijk gebeuren. Hoeveel tijd je ook hebt, het blijft omgaan met schaarste. En juist die schaarste is een enorme drijfveer om tegelijk gebonden en vrij je beste leven te leven.

|


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *