Op reis met een elektrische auto

Wie net als wij een beetje onzeker is over verre reizen met een elektrische auto: het is ons erg meegevallen! Intussen hebben we twee positieve ervaringen opgedaan, met zomervakantie en op wintersport. Beide reizen gingen naar Zwitserland.

Onze ervaring in 10 punten:

  1. Om de reis te plannen, gebruikten we de app Chargemap. Je voert in: type auto, batterijlading bij vertrek en gewenst percentage bij aankomst, eventueel minimumpercentage onderweg (marge), voorkeursnetwerk (laadplatform), vertrekpunt en eindbestemming. Vervolgens wordt de route berekend, inclusief oplaadpunten.
  2. De app geeft voor ieder oplaadpunt aan hoe vol je de accu moet laden. Wij moesten steeds laden vanaf 15% en dan meestal tot maximaal 80%. Dat is gunstig voor de laadtijd, want boven de 80% gaat het laden steeds langzamer. Eventueel kan je nog handmatig filteren op snelladers (100-350kW) en de juiste stekker (voor snelladen: CCS), maar dat zal de app ook automatisch doen.
  3. Tijdens onze zomervakantie hebben we geleerd wat marge aan te houden en niet (per ongeluk) van de geplande route af te wijken. Wij moesten op een gegeven moment een provinciale weg dwars door de Vogezen nemen, zonder laadmogelijkheden. We bereikten Colmar met nog geen 10 kilometer op de teller. Nog een geluk dat we het laatste gedeelte daalden en de batterij daarmee oplaadde, anders hadden we het niet gered! Niets erger dan laadstress, maar gelukkig is het goed te voorkomen. Door de geplande route รฉn wat marge aan te houden dus.
  4. Je kunt natuurlijk wat spelen met het verbruik door de airco of verwarming uit te zetten en zuinig te rijden (stabiel en niet te hard).
  5. Wachtrijen bij laadpalen kunnen de nodige vertraging opleveren. Wij hebben tot nu toe niet langer dan 10 minuten hoeven wachten. Dat is deels geluk maar ook goede planning.
  6. Kies voor plekken met meerdere laadpunten (minimaal 6), dan is de kans op doorstroming groter.
  7. Probeer de drukste momenten te vermijden. Wij reden in de zomer gewoon overdag, maar afgelopen week (wintersport) zijn we heen ‘s nachts en terug ‘s ochtends heel vroeg vertrokken om de drukte voor te zijn.
  8. Er gaan weleens verhalen dat mensen hun auto aan de lader hangen en dan uitgebreid gaan zitten eten. Maar wij hebben nergens gezien dat een auto helemaal werd volgeladen, laat staan dat ‘ie dan nog een poos een plek bezet hield.
  9. Stel je in op een wat langere reis. Opladen duurt nu eenmaal wat langer dan tanken (bij ons gemiddeld 45 minuten). Met kinderen was dat zo voorbij: even plassen, eten en drinken, tikkertje doen of wat afleiding zoeken en klaar.
  10. Nog een laatste tip: laad de auto in de bergen niet tot 100% op. Bij het afdalen wil je remmen op de motor, en dat kan alleen met behulp van de weerstand die gepaard gaat met het opladen van de batterij. Bij een volle batterij geen weerstand, dus dan moet je continu op de rem trappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *