Vaak ben je te bang

Een muntje opgooien om belangrijke beslissingen te nemen. Ben Tiggelaar haalt een grootschalig experiment aan waaruit blijkt dat mensen die iets veranderden om zich aan de uitslag van zo’n kop-of-munt spel te houden nadien gelukkiger waren dan ervoor en geen spijt hadden van hun keuze. Ze hadden zelf aangegeven om welk vraag het zou gaan, dus het ging om grotere of kleinere dilemma’s die hen al bezighielden.

Vandaag sprak ik een vriend tijdens een rondje fietsen. Hij wilde vaker z’n gevoel volgen bij het nemen van beslissingen en allerlei rationele tegenwerpingen aan de kant zetten.

Zelf ben ik er ook een kei in om iets wat ik eigenlijk wil met rationele argumenten weg te redeneren. Dat klinkt heel weloverwogen, maar onze geest is geslepener dan we doorhebben. Als je iets spannend vindt, zijn er altijd wel redenen te bedenken om het niet te doen. Terwijl uit het aangehaalde experiment blijkt dat iets wél doen juist de betere keuze is. Al is het maar – denk ik dan – omdat je regie neemt in plaats van te blijven twijfelen of het te laten zoals het is.

Als je het mij vraagt, komt het neer op wat ik een tijdlang bijna elke dag als sticker op een auto in de straat tegenkwam:

VAAK BEN JE TE BANG

Gerelateerde berichten


Geplaatst

door

Categorieën:

,

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *