You just use the future to escape the present

Je bent ‘m misschien al tegen gekomen op m’n pagina Over mij. Ikzelf kom ‘m elke dag meerdere keren tegen als achtergrondfoto op m’n iPhone (hoe vaak laat ik even in het midden…). Ik bedoel deze foto:

Op een korte fietsvakantie door Vlaanderen, jaren geleden alweer, kwam ik (in het plaatsje Boom, iets onder Antwerpen) deze beschilderde muur tegen. Het is een citaat uit het boek Looking for Alaska van John Green:

You spend your whole life stuck in the labyrinth, thinking how you’ll escape one day, and how awesome it will be, and imagining that future keeps you going, but you never do it. You just use the future to escape the present.

John Green, Looking for Alaska

Met het risico onvolwassen over te komen – Looking for Alaska is een coming of age roman – zal ik het toch maar zeggen: de zinnen grepen me aan. Grijpen me nog steeds aan als ik ze lees. Ik zie ze als aansporing om het wél te doen: ontsnappen aan het systeem waarin je vast zit, om een vrijer leven te leiden. Om onvolwassen te blijven misschien wel, vol van idealen, en met de wijsheid om daar het juiste mee te doen.

Misschien worstelen meer mensen met hun dromen: dat je je eraan vasthoudt maar ze ook uitstelt. Misschien uit angst dat het toch tegenvalt of onhaalbaar blijkt, en wat houd je dan nog gaande?

Mij lijkt de kunst om voluit voor je dromen te gaan, er rekening mee houdend dat ze anders uitpakken, maar zonder spijt en in vertrouwen dat het altijd iets oplevert. Al is het maar zelfrespect en het gevoel niet aan de zijlijn van je eigen leven te blijven staan.

Daarom kan ik deze foto niet vaak genoeg tegenkomen. En ja, ik grijp vaak genoeg naar m’n telefoon… 😉

Gerelateerde berichten


Geplaatst

door

Categorieën:

,

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *