Over mij

Aartjan Collée
aartjan@simpelwegfietsen.nl

Welkom op mijn website! Zoals je ziet, hou ik van fietsen. Maar ik ben niet fanatiek, fiets geen 10.000 kilometer per jaar, ken niet alle winnaars van de Tour de France uit m’n hoofd en heb niet altijd de nieuwste spullen. Misschien zit mijn liefde voor de fiets dieper. Het is iets waar ik op terugval als ik te druk ben of juist energie over heb. Als het herfstachtig waait of de eerste lentezon doorkomt. Als ik denk aan vroeger of toekomstplannen maak. Simpelweg fietsen staat voor de vrijheid en eenvoud van fietsen die er altijd is. Als backup, toekomstdroom en uitvlucht.

Op een korte fietsvakantie door Vlaanderen kwam ik in het plaatsje Boom, iets onder Antwerpen, deze beschilderde muur tegen. Het is een citaat uit het boek Looking for Alaska (bol.com) van John Green en geeft mijn relatie met fietsen goed weer. Simpelweg fietsen is een idee, misschien een toekomstdroom, maar vooral een escaperoute. Ik heb ‘m niet altijd nodig, maar hij ís er. En deze blog helpt me om ‘m verder te verkennen.

Mijn geschiedenis met de fiets

Dat ik al jong iets met fietsen had, blijkt wel uit m’n fotoalbums.

Met een vriend van de basisschool fietste ik heel wat af. We waren bijna altijd buiten op de fiets. Toen ik de racefiets van m’n oom kreeg (een Pegasus), kwam een lang gekoesterde droom uit.

Ook op vakanties in mijn jonge jaren werden er veel fietskilometers gemaakt. Toen ik wat ouder werd, ging ik met vrienden of m’n broertje op fietsvakantie: een rondje Nederland, naar Rome, Stockholm, Santiago de Compostella, Lands End en Boedapest. Het fietsen zelf was wel even afzien, grapten we altijd, maar de voorpret en de verhalen achteraf maakten dat ruimschoots goed.

Fietsen nu

Toen ik na m’n studententijd in een huis met schuur kwam te wonen, ben ik wat serieuzer naar fietsen gaan kijken. Naar m’n werk was het 15 kilometer en voor die afstand schafte ik een Jan Janssen met 11 versnellingen in een Shimano Alfine-naaf aan. Al snel volgde een racefiets van Wilier. Nog later wilde ik terug naar het fietsvakantiegevoel en kocht een Santos Travel Lite met 14 versnellingen in een Rohloff-naaf en riemaandrijving. Die gebruik ik voor langere tochten en een jaarlijkse fietsvakantie.

Op dit moment heb ik een sabbatical, dus meer tijd voor fietsen én voor m’n website.

Een website

De oorsprong van deze website ligt bij mijn beklimming van de Mont Ventoux voor een goed doel. Daarna schreef ik wat verhalen over korte fietsvakanties. Nu probeer ik dat uit te breiden met goede verhalen en recensies van goede spullen en boeken. Ik hoop dat deze website mijzelf en anderen inspireert om meer met fietsen bezig te zijn.

Op mijn website gebruik ik affiliate links naar bol.com, fietsvakantiewinkel.nl en internet-bikes.com. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een klein percentage van de opbrengst zónder dat het jou iets kost. Dat geld doneer ik aan World Bicycle Relief. Op mijn inzamelingspagina kan je ook zelf een donatie aan World Bicycle Relief doen.

Blijf op de hoogte!

Bijna wekelijks stuur ik een mailtje met m’n nieuwste berichten, producten en andere aanbevelingen.

Verder ben ik te volgen via de volgende kanalen:

Strava

Op Strava houd ik alleen m’n ritten op de racefiets bij. Ik heb je gewaarschuwd: het is misschien niet zo indrukwekkend. Maar volg me gerust!