Over mij


Ik ben Aartjan Collée en ik hou van fietsen. Maar ik ben geen racemonster, fiets geen 10.000 kilometer per jaar, ken niet alle winnaars van de Tour de France uit m’n hoofd en heb niet ieder seizoen de nieuwste outfit of gadgets. Misschien zit mijn liefde voor de fiets dieper. Het is iets waar ik op terugval als ik te druk ben met werken of juist energie over heb. Als het herfstachtig waait of de eerste lentezon doorkomt. Als ik denk aan vroeger of toekomstplannen maak. De fiets is er altijd en eigenlijk doe ik hem (of haar) meestal tekort. Simpelweg fietsen staat voor deze basis: de vrijheid en eenvoud van fietsen die er altijd is. Als backup, toekomstdroom en uitvlucht.

Op een korte fietsvakantie door Vlaanderen kwam ik in het plaatsje Boom onder Antwerpen deze beschilderde muur tegen. Het is een citaat uit het boek Looking for Alaska van John Green en geeft mijn relatie met fietsen goed weer. Simpelweg fietsen is een idee, misschien een toekomstdroom, maar vooral een escaperoute. Ik heb ‘m niet altijd nodig, maar hij ís er. En deze blog helpt me om ‘m verder te verkennen.

Mijn geschiedenis met de fiets

Dat ik al jong iets met fietsen had, blijkt wel uit m’n fotoalbums.

Met een vriend van de basisschool fietste ik heel wat af. We waren bijna altijd buiten op de fiets. Toen ik de racefiets van m’n oom mocht overnemen (een Pegasus), ging een lang gekoesterde droom in vervulling.

Ook op vakanties werden er heel wat fietskilometers gemaakt. Wat later ging ik met vrienden of m’n broertje op fietsvakantie: een rondje Nederland, naar Rome, Stockholm, Santiago de Compostella, Lands End en Boedapest. Het fietsen zelf was wel even afzien grapten we altijd, maar de voorpret en verhalen achteraf maakten dat ruimschoots goed.

Fietsen nu

Toen ik na m’n studententijd de stad uit was en in een huis met schuur kwam te wonen, ben ik wat serieuzer naar fietsen gaan kijken. Naar m’n werk was het 15 kilometer en voor die afstand schafte ik een Jan Janssen met 11 versnellingen in een Shimano Alfine-naaf aan. Al snel volgde een racefiets van Wilier. Nog later wilde ik terug naar het fietsvakantiegevoel en kocht een Santos Travel Lite met 14 versnellingen in een Rohloff-naaf en riemaandrijving.

Op dit moment fiets ik gemiddeld twee keer per week naar m’n werk (17 kilometer), maak ik ongeveer wekelijks een rondje op m’n racefiets en ga ik jaarlijks op fietsvakantie met een goede vriend.

Een website

De eerste aanleiding om over fietsen te schrijven, en daarmee het begin van deze website, was mijn beklimming van de Mont Ventoux voor een goed doel. Daarna schreef ik wat verhalen over korte fietsvakanties, die ik ook maar hier publiceerde. En nu probeer ik het langzaam uit te breiden met goede verhalen en recensies van goede spullen en boeken. Ik hoop dat deze website mijzelf en anderen inspireert om meer met fietsen bezig te zijn. Dat is goed voor onze mentale en fysieke gezondheid, én voor onze planeet.

Naast fietsen vind ik het leuk om websites te maken, te schrijven, fotograferen en een beetje te ondernemen. Dat kan ik hier goed combineren!
Af en toe schrijf ik ook iets dat niet over fietsen gaat. De affiliate links op deze website zijn een begin van ondernemerschap. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een klein percentage van de opbrengst zónder dat het jou iets kost.

Lees je mee?

Nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven, kan je de RSS-feed gebruiken. Nog leuker zou ik het vinden als je je inschrijft voor m’n nieuwsbrief. Dan krijg je om de zoveel tijd een mail met een persoonlijke inleiding.

Strava

Ben je benieuwd wat ik zoal fiets? Ik heb je gewaarschuwd: het is misschien niet zo indrukwekkend. Maar volg me gerust!