Werkplaats en afhaalpunt in Den Hoorn zh

Levertijd 1-2 werkdagen

Verzending binnen NL € 3,95

Duurzaamheid en andere keuzes

Als fietsenmaker probeer ik duurzame keuzes te maken en een positieve rol te spelen in het grotere geheel. Maar dat kan iedereen wel over zichzelf zeggen. Dus laat ik eens op een rijtje zetten waar die keuzes zoal uit bestaan.

Repareren, repareren, repareren

Het repareren van spullen is op zichzelf al een goede zaak. Ik ben dan ook een fietsenmaker die graag fietsen repareert. Dat blijkt niet helemaal vanzelf te spreken. Maar ik zal dus niet snel adviseren om liever een nieuwe fiets te kopen omdat repareren te duur uitvalt. Het scheelt misschien dat ik helemaal geen nieuwe fietsen verkoop… 🙂 Maar het valt me ook op hoeveel mensen gehecht zijn aan hun fiets en helemaal geen zin hebben om een nieuwe te gaan zoeken.

Ook verder gaat repareren bij mij boven vervangen. Dus ik plak nog banden en vervang liever een kapotte velg dan dat ik een nieuw wiel verkoop. Natuurlijk moet de eigenaar daarin mee willen gaan, want de kosten van repareren en vervangen liggen soms dicht bij elkaar. Ik prijs me gelukkig als er mensen bij me komen die hetzelfde redeneren als ik!

Gebruikte fietsen

Sinds ik ben gestart, krijg ik regelmatig gebruikte fietsen die ik opknap en verkoop. Via Stichting Leergeld en de gemeente Midden-Delfland lever ik sinds 2025 ook gebruikte fietsen aan mensen die weinig hebben te besteden. Kwaliteit staat daarbij voorop en het is ook nog de bedoeling dat ik winst maak, dus momenteel ben ik best kritisch op fietsen die me gratis worden aangeboden. Verder heb ik beperkt de ruimte, dat helpt ook om selectief te zijn.

Duurzame producten

Het liefst gebruik ik producten die duurzaam zijn geproduceerd of lang mee gaan.

Het eerste komt nog niet vaak voor, maar er zijn wel goede voorbeelden te vinden. Zoals Schwalbe, dat oude fietsbanden recyclet en het materiaal hergebruikt in nieuwe banden van hoge kwaliteit. En CyclOn, dat steeds meer biologisch afbreekbare en plantaardige schoonmaak- en smeermiddelen aanbiedt. Dus gebruik ik bijna alleen maar Schwalbe-banden en stap ik gaandeweg over op de groene productlijn van CyclOn.

Producten die lang mee gaan zijn makkelijker te vinden. Fietsverlichting die robuust en waterdicht is ontworpen, kan – in combinatie met kwaliteitsbatterijen die minder snel lekken – écht veel langer meegaan dan de goedkope rommel die veel wordt verkocht. Goedkoop is in dit geval vaak duurkoop. Voor een paar euro meer heb je jaren langer plezier. En dat geldt voor meer producten: anti-lekbanden, anti-roestkettingen, rvs-materialen: ze betalen zichzelf allemaal terug.

(Amerikaanse) producten in de webshop

Ook in m’n webshop biedt ik duurzame producten aan. Drie merken die ik veel verkoop, komen uit de USA: Spurcycle fietsbellen, Klean Kanteen bidons en King Cage bidonhouders. Het zijn prachtige merken, gedragen door gedreven mensen. Transport vind ik hierbij geen issue, want de meeste Nederlandse of Europese alternatieven worden in Azië gemaakt. Maar met de tweede termijn van Trump, zijn ‘handelsoorlog’ en recente optredens heb ik er gemengde gevoelen bij. Net als veel anderen, zo getuigt deze website die Europese producten aanprijst ter vervanging van Amerikaanse en is opgezet vanuit een Reddit-community. Daarom koop ik deze Amerikaanse producten voorlopig niet opnieuw in. Alles is beschikbaar zolang de voorraad strekt. Hoewel ik de boycotters groot gelijk geef, hoop ik niet met 27 fietsbellen te blijven zitten…

Trouwens, voor online betalingen ben ik recent overgetapt van Stripe (Amerikaans) naar Mollie (Nederlands).

Afval scheiden

In de werkplaats wordt afval zoveel mogelijk gescheiden. Het gaat vooral om metalen, binnenbanden (via Schwalbe), olie, PMD, papier, batterijen en elektronica. Ook je oude binnenbanden recyclen? Lever ze bij me in!

Groene hosting

Simpelwegfietsen.nl wordt gehost bij mijn.host op 100% hernieuwbare energie, geverifieerd door The Green Web Foundation. Verder is mijn.host een onafhankelijke Nederlandse hostingpartij, die uitsluitend gebruik maakt van Nederlandse datacenters.

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?

Er is me al diverse keren gevraagd of ik wil werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat lijkt een beetje voor de hand te liggen als het om opknappen van gebruikte fietsen gaat. Het antwoord is nee. Ten eerste gaat dat niet in de ruimte die ik heb. Ten tweede wil ik graag flexibel blijven in wat ik doe en wanneer ik werk. Ten derde benader ik fietsen maken als ambacht. Ik ben enorm gemotiveerd, stel hoge eigen aan m’n werk en verbind mijn naam eraan. Ik zit in de fase dat het voor iedereen lastig zal zijn om in één ruimte met me samen te werken. 🙂

Categorie:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *