Werkplaats en afhaalpunt in Den Hoorn zh

Levertijd 1-2 werkdagen

Verzending binnen NL € 3,95

Kettingkasten zijn een vergissing

Misschien is het wel typisch Nederlands. Lekker praktisch, moet iemand gedacht hebben: tandwielen en ketting netjes van de buitenwereld afsluiten, zodat je er geen last van hebt en ze mooi schoon blijven. Klopt, tot op zekere hoogte. Onderhoudsvrij heet het. Klopt niet, want iedere ketting heeft af en toe wat olie nodig. Maar wat is nu het grote probleem dat een speciaal bericht hierover rechtvaardigt?

Het grootste probleem is dat kettingkasten altijd kapot gaan! Hoeveel fietsen zie je niet waarvan de kettingkast met tape en tiewraps bij elkaar wordt gehouden? En als ‘ie er eens vanaf moet vanwege het vervangen van een achterband, dan wens ik je veel succes! Het demonteren is al een klus. Er is een strip, een kliksysteem.. en dan. Een beetje verbuigen…? Nee, dan schiet de andere kant weer terug. Knap! Daar springt een plastic lipje los. En dan het terugzetten. Het past nog nét niet, misschien ietsje meer kracht zetten…? Nee! Dat was niet zo’n goed idee. Pak je boormachine er maar bij voor twee gaatjes en een tiewrap.

Tot zover wat persoonlijke frustratie. Kan onhandigheid zijn natuurlijk, dus wat nog meer? Het kletteren of zelfs aanlopen van de ketting is ook hinderlijk. Sommige kettingkasten zijn zo krap dat de ketting altijd strak gespannen moet staan om aanlopen en kletteren te voorkomen. Dat is 1) niet realistisch en 2) het veroorzaakt onnodige wrijving. Voor een soepele gang moet de ketting juist een klein beetje slap hangen.

En dan nog: de ketting droogt uit zonder dat je het ziet en stiekem hoopt zich toch vuil op dat niet vanzelf weer wegspoelt door de regen, want die kan er niet bij. En dan vraag je je af waarom je zo zwaar trapt. Door die dichte kettingkast dus!

Dan presenteer ik jullie nu de oplossing: … het kettingscherm! Je broek blijft schoon, hij gaat veel minder snel kapot, je kunt overal goed bij, de ketting kan af en toe een druppeltje olie krijgen en het vuil spoelt er vanzelf weer af in de regen.

Zelf heb ik de kettingkast van m’n Jan Janssen al na een aantal weken vervangen door een kettingscherm van SKS. Ze noemen het kettingkasten, maar ook dat is een vergissing. Het moeten kettingschermen zijn! En daarmee basta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *