Werkplaats en afhaalpunt in Den Hoorn zh

Levertijd 1-2 werkdagen

Verzending binnen NL € 3,95

Welke maat buitenband moet ik kopen?

Op de buitenband van je fiets staan allerlei maat-aanduidingen.

Kijk alleen naar die met twee cijfers, een streepje en dan drie cijfers. Bijvoorbeeld 37-622.

Dat is de duidelijkste en meest moderne (ETRTO-)maatvoering, die op alle banden staat vermeld. Was je tevreden met je oude band? Koop dan gewoon dezelfde maat.

622 (diameter)

Als je een nieuwe band koopt, moet het getal met drie cijfers in ieder geval hetzelfde zijn als de oude band. Dat is de binnendiameter van de band (in mm) en past dus bij de grootte van je wiel. 622 past bijvoorbeeld bij het meest voorkomende 28 inch wiel.

37 (breedte)

Het getal met twee cijfers staat voor de breedte van de band (in mm). 37 is bijvoorbeeld de meest gebruikte breedtemaat voor stadsfietsen. Deze maat kan je iets variëren. Als je een dikkere band wilt kopen, bijvoorbeeld voor meer comfort, kijk dan goed of het frame, spatbord en de remmen daar voldoende ruimte voor bieden. Wijk niet teveel af, want ook de breedte van je velg is uiteindelijk een beperking.

In hele grote lijnen geldt, van dunner naar dikker:

< 30racefiets
30-40lichtere fiets (stadsfiets, toerfiets)
40-50stevigere fiets (transportfiets, vakantiefiets, e-bike)
> 50mountainbike
Breedtematen buitenband fiets
Vergelijkingstabel

Voor de meest gevallen is het helemaal niet nodig om het ingewikkeld te maken. Trouwens, de hele fietsenbranche zou zich gewoon tot de (superieure) ETRTO-maat moeten beperken en de rest moeten schrappen! Maar sommige webwinkels vermelden nog steeds een andere maat. En wielmaten worden nog altijd in inches weergegeven. Op internet-bikes.com staat een handige tabel om de diverse maat-aanduidingen te vergelijken.

Categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *