Werkplaats en afhaalpunt in Den Hoorn zh

Levertijd 1-2 werkdagen

Verzending binnen NL € 3,95

E-bikes

“Ik geloof dat hypocrisie onvermijdelijk is. (…) Het is moeilijk om zuiver te leven in een onzuivere situatie. Probeer hypocrisie te vermijden, maar het is niet de ergste zonde. Compromissen zijn onvermijdelijk, en moeten zelfs worden aangemoedigd. Er is veel purisme en ‘boetekleed dragen’ in de milieubeweging dat we moeten afzweren. Als we niet met iedereen kunnen samenwerken, dan hebben we gefaald.”

Brian Eno

Ik vind deze uitspraak erg aantrekkelijk. Er klinkt realisme in door, het relativeert en ja, we hebben inderdaad iedereen nodig om klimaatverandering te stoppen. We moeten positief blijven, energiek en eensgezind. Misschien speelt mee dat Brian Eno als producer van U2 sowieso warme gevoelens bij me oproept, want pas toen ik het herlas bleef ik hier en daar steken.

Beginnend bij een zinnetje dat ik hierboven heb weggelaten, namelijk: “Je kunt gewoon niet in deze wereld leven zonder soms grenzen te overschrijden, zoals een vliegtuig nemen.” Ik begrijp wel dat vliegen voor de één makkelijker is te vermijden dan voor de ander, maar de frase ‘je kunt gewoon niet’ staat me tegen. Moeten we niet juist vraagtekens zetten bij onze manier van leven? Dus, dacht ik, dan laat ik die zin gewoon weg en dan sta ik er helemaal achter.

Maar er zit nog een addertje onder het gras. En dat heeft betrekking op de laatste zin: “Als we niet met iedereen kunnen samenwerken, dan hebben we gefaald.” Want hoewel dit op de lange termijn misschien klopt, kan het een krachtig signaal zijn om de samenwerking met een partij stop te zetten, in de hoop daarmee verandering te versnellen. Zo stopte Naturalis de samenwerking met Shell, terwijl universiteiten dat ondanks studentenprotesten nog niet van plan lijken. Deze afweging hangt wat mij betreft op de vraag: wat sorteert het grootste effect? En dat is dus onvoorspelbaar en discutabel.

En zo behandelt De klimaatalmanak, waar bovenstaand citaat ook uit komt, de opkomst van de e-bike als oplossing, zonder maar een woord ‘vuil’ te maken aan het veel schonere én gezondere alternatief van de gewone fiets. Ook hier is de achterliggende vraag: wat sorteert het grootste effect? De oplossingen die we aandragen voor klimaatverandering moeten wel verkoopbaar zijn, licht Seth Godin toe in zijn podcast Akimbo. Anders krijgen we de markt niet mee en ‘kopen’ mensen de oplossing niet.

Hoe liberaal dit allemaal ook klinkt, ik denk dat het waar is. Althans voorlopig. We hebben geen tijd om op andere transities te wachten, dus moeten we proberen de huidige systemen in ons voordeel te benutten. “Compromissen zijn onvermijdelijk, en moeten zelfs worden aangemoedigd.”

Dus koop zonder schuldgevoel een e-bike, en stoot bij elke rit 96% minder uit dan een auto. Het motorloze fietsen kan met een gerust hart worden overgelaten aan de liefhebbers.

6 reacties op “E-bikes”
 1. Kitty Kilian avatar

  Hm… maar ik moet denken aan een vriend die (jaren 80) een volle koffer met kleding mee naar zijn vrouw in Tanzania wou terugnemen. Te zwaar. Dus hij gooide er wat uit. Een onderjurk. Slipjes. Ik vroeg: waarom gooi je er niet één groot ding uit? Maar hij zei: een boel kleine dingen werkt ook.

  Hij was geoloog, dus hij kon rekenen 😉

  Het is een kwestie van en-en. Op gewone fietsen fietsen, bijvoorbeeld, en ook minder autorijden.

  Overigens zit het probleem volgens mij in onze psyche. We kunnen niet minderen als de lekkernijen voor onze neus staan.

  1. Aartjan Collée avatar
   Aartjan Collée

   Helemaal eens dat het en-en is. Wat ik bedoel te zeggen is dat de e-bike dus ook bij die mobiliteitsmix hoort. Als die een autoritje vervangt, moeten we niet moeilijk doen dat het nog schoner kan (op een ‘gewone’ fiets).

   Die snoepwinkel is een mooi gevonde vergelijking. Natuurlijk zit daar een groot deel van het probleem, en in ieder geval de best werkende oplossing. Reguleren, eerlijk beprijzen, belasten..!

   Dank voor je reacties!

 2. Kitty Kilian avatar
  Kitty Kilian

  PS. Als je geen plugin gebruikt die mensen verwittigt van een antwoord, zien ze dat nooit, hè 😉

  1. Aartjan Collée avatar
   Aartjan Collée

   Geregeld. Bedankt voor de tip! Ik zal je dit keer ook even mailen. 🙂

 3. Kitty Kilian avatar

  Precies, een echte ecologisch juiste belasting is de oplossing. Beprijzen. De staat moet ingrijpen, dus. Het kan: tijdens corona kon het ook. En de kachel kan opeens veel lager nu het geld kost. Maar de wil ontbreekt omdat we niet geloven wat nog niet voor onze neus gebeurt (normalcy bias) en omdat we onszelf meer ruimte geven als we vinden dat we het goed doen (rebound effect).

  Breek daar maar eens doorheen. Dat is een klus voor psychologen en copywriters/reclamebureaus, zou ik zeggen. In opdracht van overheden. Als het al helpt. In elk geval gebeurt er nu helemaal niks.

  Ben benieuwd of ik straks een antwoord krijg via je plugin 😉

  1. Aartjan Collée avatar
   Aartjan Collée

   Het meest verwacht ik van financiële prikkels. Als iedereen zich uit eigen beweging moet gaan aanpassen, wordt het inderdaad lastig. Bewustwordingscampagnes worden vrees ik pas voldoende effectief als het heel dichtbij komt, en dan is het veel te laat om zeer ernstige gevolgen van klimaatverandering te voorkomen.

   Maar goed, ook hier geldt dat we alles tegelijk moeten proberen. En-en-en-en… 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *