Werkplaats en afhaalpunt in Den Hoorn zh

Levertijd 1-2 werkdagen

Verzending binnen NL € 3,95

Het opknappen van een oude fiets: kosten en resultaat

Hoe staat het met de oude fiets die ik kreeg? Goed nieuws! Die kan er weer jaren tegenaan. Mijn doel was om de fiets op te knappen tegen kosten die ik kan terugverdienen. Is dat gelukt?

Krulslot

Het krulslot zat door de bagagedrager heen en er bleek geen sleuteltje meer van te zijn. Ik dacht even een betonschaar te kopen, dat leek me sowieso een mooi bezit, maar heb toch m’n toevlucht genomen tot een ijzerzaag. Maak je geen illusies: binnen 10 seconden was ‘ie doormidden.

Verlichting

Er ontbrak een dynamo. Toevallig had ik nog een oude liggen, die ik erop heb gezet. De lampjes waren kapot, ook die kon ik uit m’n voorraad vervangen. Nadat ik de voorlamp opnieuw had geaard, werkte de verlichting weer. Het blijft een prachtig systeem zo! Veel mooier dan batterijlampjes toch?

Kosten: € 0,-

Zadel

Er zat een zadelhoesje over het zadel. Spannend natuurlijk wat daar onder vandaan komt… Dat viel tegen. Een ander zadel had ik ook nog liggen. Wel met twee scheurtjes erin. Op Instagram merkte iemand op dat je billen dan alsnog nat worden als het heeft geregend, en de meeste hoesjes niet waterdicht zijn. Dat leek me wel een terecht punt. Al eerder was ik op fora tegengekomen dat Shoe Goo wordt aangeraden om scheurtjes in een zadel waterdicht te maken. Dat heb ik intussen uitgeprobeerd: het vormt een mooi laagje over de scheuren. De tijd moet uitwijzen hoe slijtvast het is.

Kosten: € 0,-

Pedalen

Vanaf dit moment moest ik toch wat spullen gaan bestellen. De pedalen waren kapot en de pedaallagers versleten. Dus een nieuw setje pedalen erop gezet. Dat was de moeite waard!

Kosten: € 13,50 (internet-bikes.com)

Standaard

De standaard functioneerde nog, maar was erg roestig en ook wat gammel. Er gaat niets boven een standaard die na een zetje vanzelf helemaal uit- en inklapt! Ook die vervangen door een nieuw exemplaar.

Kosten: € 10,53 (internet-bikes.com)

Buitenbanden

De buitenbanden waren behoorlijk versleten. Niet dat ze gelijk lek zouden gaan, maar ik heb de neiging een zekere kwaliteit te leveren als ik ergens aan zit. Weinig vervelender dan een lekke band, dus goede anti-lekbanden zijn altijd een prima investering. De Schwalbe Road Cruiser is uitstekend geschikt voor een stadsfiets.

Kosten: € 33,78 (internet-bikes.com)

Snelbinders en fietsbel

De snelbinders ontbraken (ondanks de Marktplaats-foto), de fietsbel was verroest en maakte geen geluid meer.

Kosten snelbinders: € 3,65 (internet-bikes.com)
Kosten fietsbel: € 2,95 (internet-bikes.com)

Roest

Op veel onderdelen zat roest. Op zich geen probleem, want meestal was het een oppervlakkig laagje dat de rest van het metaal niet had aangetast. Met een staaldraadborsteltje op een boormachine heb ik zoveel mogelijk roest verwijderd. Een verslavende bezigheid, want het is een kleine moeite met een bevredigend resultaat. Hieronder twee voorbeelden.

Kosten: € 0,-

Crankdoppen

In dezelfde categorie zijn er crankdoppen. Zeker als de crankbout wat roestig is, maakt een dopje er overheen een groot verschil.

Kosten: € 1,41 (internet-bikes.com)

Verder heb ik nog…

 • De hele fiets schoongemaakt, behalve de binnenkant van de kettingkast (het zijn ondingen).
 • De ketting opnieuw gespannen en gesmeerd.
 • De versnellingen en remmen goed afgesteld.
 • De remkabels verwisseld zodat rechts de achterrem en links de voorrem werd (zoals het in mijn beleving hoort).
 • De remgrepen met een rubberhamer wat naar buiten geslagen, want ze stonden wel erg recht naar beneden.
 • Een kabeldopje op het uiteinde van een remkabel gedaan, natuurlijk pas nadat ik mezelf ermee had geprikt.
 • Een rubbertje onder de montagebeugel van de versnellingshendel gedaan, zodat ‘ie goed vast kwam te zitten.
 • De spatborden zoveel mogelijk uitgedeukt.
 • Het balhoofd goed aangedraaid, zodat de voorlamp beter vast kwam te zitten.
 • Speling in de voor- en achteras verholpen.
 • Een kapot ventieldopje vervangen, uit eigen voorraad (om maar aan te geven dat ik probeer compleet te zijn 🙂 )
 • Een rondje gefietst om te controleren of alles lekker liep. Conclusie: er mankeert niets meer aan!

Kostenoverzicht

Pedalen€ 13,50internet-bikes.com
Standaard€ 10,53internet-bikes.com
Buitenbanden€ 33,78internet-bikes.com
Snelbinders€ 3,65internet-bikes.com
Fietsbel€ 2,95internet-bikes.com
Crankdoppen€ 1,41internet-bikes.com
Totaal€ 65,82

Conclusie

Ten eerste heb ik er met veel plezier aan gesleuteld, en dat was natuurlijk stiekem het belangrijkst. De totale kosten van € 65,82 vind ik meevallen, in aanmerking genomen dat ik voor degelijke spullen heb gekozen en alle mankementen zijn verholpen. Bij een gratis fiets is het al snel de moeite om er wat geld in te steken. Als ik de fiets op Marktplaats zet, verwacht ik nog een beetje winst te kunnen maken. Conclusie: doel behaald!

Wat ik met de fiets doe is nog even de vraag. M’n zusje wil graag een stationsfiets, dus misschien gaat ‘ie voor de kostprijs haar kant op. En anders zet ik ‘m op Marktplaats. Zou ik er € 100,- voor kunnen krijgen?


Categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *