Werkplaats en afhaalpunt in Den Hoorn zh

Levertijd 1-2 werkdagen

Verzending binnen NL € 3,95

Vakantie

Simpelweg Fietsen is gesloten van 19 juli t/m 7 augustus. Bestellingen in de webshop worden op 8 augustus verzonden.

Hoe duurzaam is de fiets?

Vandaag tipte medeblogger Jan van den Berg me een artikel met de titel “Kunnen we de fiets weer duurzaam maken?”. Dat vind ik nou leuk aan bloggen, dat er een kringetje ontstaat van lezers / bloggers die meedenken en me via blogs of reacties tips aan de hand doen. Dankjewel Jan, dit was echt een schot in de roos!

Er is nog ruimte in de kring, dus doe gerust mee als je zin hebt. Je krijgt altijd een reactie.

Terug naar het artikel. De fiets is het meest duurzame vervoersmiddel, maar toch varieert de vervuiling nogal per fiets en afhankelijk van het gebruik. Is dat muggenziften? Nee, want ook de fietsindustrie, fietskoeriers en deelfietsplatforms mogen hun duit in het zakje doen als het gaat om vermindering van uitstoot. En de vervuilingstrend is – niet helemaal onverwacht – omgekeerd van wat je zou wensen.

Wat speelt hierbij een rol? Materiaal van het frame: staal is duurzamer dan aluminium, dat weer duurzamer is dan carbon. Levensduur van de fiets: onderdelen zijn steeds minder uitwisselbaar, en de levensduur wordt sterk beperkt door de moeite en beperkte mogelijkheden van reparaties. Fietsen gaan dus steeds minder lang mee en zeker bij elektrische fietsen, met een hoge uitstoot bij het productieproces, is dat een probleem. Ook het gebruik van deelfietsen is niet ideaal: digitale platforms, elektronische componenten, eventuele stallingen en verplaatsingen (per auto) kosten allemaal energie. Bovendien worden deelfietsen nauwelijks gerepareerd, waardoor het deelfietsenkerkhof een waar fenomeen is. (Elektrische) transportfietsen tot slot zijn alleen duurzamer als er niet meerdere fietsen en ritten nodig zijn ter vervanging van één rit met een (elektrische) bestelwagen.

Lees vooral het hele artikel, waarin dit allemaal uitgebreid wordt toegelicht en onderbouwd aan de hand van onderzoeken. Geniet ook even van de website, die draait op zonne-energie en dus offline gaat bij langdurige periodes van bewolkt weer.

Wat er volgens dit artikel nodig is? Lokale productie van fietsen met stalen frames. Wel wat duurder, maar minder vervuilend en je kunt er een leven lang mee doen. Wie pakt de handschoen op?

Categorie: ,

Eén reactie op “Hoe duurzaam is de fiets?”
  1. Jan van den Berg avatar

    Graag gedaan! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *