Werkplaats en afhaalpunt in Den Hoorn zh

Levertijd 1-2 werkdagen

Verzending binnen NL € 3,95

Les bicyclettes de Belsize

Hoe kom ik terecht bij een film uit 1968 over een fietser die verliefd wordt op een model en al fietsend op zijn Raleigh door Hampstead Londen naar haar op zoek gaat? Ik werd op het spoor gezet door Frank. Hij plaatste een reactie onder de allermooiste liedjes over fietsen. Wat hem betreft ontbrak het mooiste fietsliedje nog: Les bicyclettes de Belsize.

Nu doe ik altijd wat onderzoek voordat ik een liedje in m’n afspeellijst opneem. Het liedje is best mooi, check. Maar waar gaat het over? Zonder twijfel over fietsen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nine million bicycles van Katie Melua, die dan ook niet in de lijst voorkomt). Verder bleek het liedje dus bij een korte musicalfilm uit 1968 te horen, die ik al snel op YouTube vond (zie onderaan) en waarvan de hele soundtrack als album is uitgebracht (zie ook onderaan). De film máákte mijn avond!

Het openingsshot glijdt een tijdlang over de daken van een stad, met een prachtige instrumentele versie van de titelsong eronder waarin een harmonica de melodielijn speelt. Hier en daar gebeurt er wat in of rond de huizen. Soms klinken er stemmen. Totdat de camera uitkomt bij een man die zich op een dak in een spiegel staat te scheren. Het themalied wordt ingezet als de man zijn fiets van het slot haalt en opstapt. Hij rijdt over platte daken en komt uit op straat, waar hij verder fietst. Met het lied Free as air vertolkt hij zijn vrijheid ten opzichte van de drukte op straat en het leven van de andere mensen. Ik vind de liedtekst aansprekend – misschien vanwege m’n naderende sabbatical – maar vond ‘m nergens online. Bij deze:

Where are they going
Nobody’s knowing
Rushing and pushing
O ain’t it a shame
It’s always raining
They’re always complaining
Why do they do it
And who is to blame

Wishing their life away
From nine to five, everyday
Watching the clock on the wall
It ain’t for me, *pffft!* to ‘em all!

If only they knew it
There’s nothing to it
They could be living
As free as the air

Watch, what are they trying to hide
It’s there all the time in their minds
Truly they know, there’s nowhere to go
Those poor things…

Somebody sold them
Nobody told them
They could be living
As free as the air
As free as the air

Free as air, Johnny Worth

Om niet het hele verhaal tot in detail te beschrijven… Na enige tijd fietst de man tegen een gigantisch reclamebord aan (wees klaar voor special effects!), waarop het gezicht van een model is afgebeeld en daarnaast de tekst ‘Julie rides Raleigh’. De fietser is op slag verliefd, wat ook blijkt uit het wonderschone liefdesliedje Julie dat hier wordt ingezet. In het vervolg gaat hij op zoek naar deze vrouw, wiens modellenbestaan tussendoor op komische wijze in beeld wordt gebracht. Spoiler alert: ze eindigen samen.

Voor mij is deze film een ode aan de fietser. En aan al de apartelingen van deze wereld, met hun bijzondere levens en dromen.

Live as free as the air!

Categorie: ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *