Werkplaats en afhaalpunt in Den Hoorn zh

Levertijd 1-2 werkdagen

Verzending binnen NL € 3,95

Maak kennis met Jan Geel

In Oostwoud kun je zomaar – net als wij – kennis maken met Jan Geel. Sta je even te kijken bij de fietsen die voor z’n huis tegenover de kerk zijn uitgestald, komt hij eraan. Vieze handen, want hij is aan het klussen. Dan begint hij over de 10.000 kilometers per jaar die hij fietsend aflegt. Over de experimenten die hij samen met Wim Schermer doet, en waaruit blijkt dat brede, niet al te harde banden minder rolweerstand hebben. Over de velomobiel waarop hij met 150 watt zo’n 40 kilometer per uur fietst, uiteraard na de technische aanpassingen die hij heeft gedaan om de fiets verder te verbeteren.

Dat z’n handen alles kunnen maken wat z’n ogen zien, blijkt als hij de collectie van oude auto’s laat zien, waarvan hij bij de restauratie een groot aantal onderdelen zelf heeft nagemaakt. De schuur is ingericht als Museum De Baan, met als belangrijkste thema’s Ford en de fiets. Bij zijn oude fietsencollectie vertelt hij over de verschillen tussen een dames- en herenfiets (beyond the obvious), de carbitlamp en oude uitvindingen die nu pas algemeen worden toegepast, zoals de naafdynamo. Volgens hem is de dynamo met de minste weerstand die van SON. Yes, die heb ik!

Na uitgebreid kennis te hebben gemaakt met de collectie fietssloten, trappers, fietsbellen, kettingen, auto-onderdelen en wasborden, stappen we bijna twee uur later en talloze verhalen rijker de straat weer op. Jan Geel. Geweldige man! Kun je zomaar mee kennis maken als je toevallig in Oostwoud bent.

Categorie:

2 reacties op “Maak kennis met Jan Geel”
 1. Rob de Groot avatar
  Rob de Groot

  Inderdaad een geweldige man, mooie boeiende verhalen, duurt minimaal 2 uur.
  Ik had de fiets al zien staan op weg naar camping Veerhof.
  Paar dagen later stopte ik even om het bordje te lezen.
  Jan kwam aanlopen en ik was ‘de pineut’.
  Ik was enorm verrast door de verscheidenheid in het museum.
  Fantastische leuke ervaring en kom zeker terug als het ervan komt.

  1. Aartjan Collée avatar
   Aartjan Collée

   Wat leuk Rob, dat je ook kennis hebt gemaakt met Jan Geel! En de moeite hebt genomen hier te reageren. Inderdaad een fascinerende man met een verrassend museum. Haha, eerst denk je even ‘hoe kom ik weer van hem af’, maar achteraf is het toch een geweldige ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *