Werkplaats en afhaalpunt in Den Hoorn zh

Levertijd 1-2 werkdagen

Verzending binnen NL € 3,95

Rijk worden met… fietsen

Ja, je leest het goed en ik bedoel gewoon fietsen als transportmodus en activiteit. Nu zeg ik wel ik, maar de titel is een rechtstreekse vertaling van een blogpost van Mr. Money Mustache. Hij is een prominent blogger over financiële vrijheid. Dat gaat simpel gezegd om zo min mogelijk uitgeven en zoveel mogelijk investeren, zodat je op een gegeven moment geen dingen meer hoeft te doen die je niet leuk vindt alleen maar om geld te verdienen. Er is een hele beweging rond dit thema onder de naam FIRE: Financial Independence, Retire Early.

Zo’n beetje de allereerste concrete tip van Mr. Money Mustache is: ga fietsen. En Mr. Money Mustache zou Mr. Money Mustache niet zijn als hij niet een precieze berekening van de kostenbesparingen zou geven. Hij komt tot een besparing van $100,932 in tien jaar, dus meer dan een ton! (Voor omrekenen naar euro’s moet je daar ongeveer 10% van aftrekken.)

Verminderde reiskosten$ 10,752
Minder dure auto$ 30,000
goedkopere vrijetijdsbesteding$ 7,680
Toegenomen inkomen$ 37,500
Verminderde medische kosten$ 15,000
Totaal$ 100,932
Rendement van fietsen

En hoewel deze berekeningen op schattingen zijn gebaseerd en in verschillende omstandigheden anders zullen uitvallen, blijft de kern overeind: fietsen bespaart heel veel kosten, zeker op de lange termijn.

En hoe zit het met auto’s?

Meer recent schreef dezelfde Mr. Money Mustache een blogpost over auto’s waarin hij eenzelfde soort berekening maakt, met dit verschil dat alle getallen negatief uitpakken. Volgens zijn berekening kosten auto’s enorm veel geld en welvaart! Zowel op individueel niveau als voor de samenleving. Hij geeft voorbeelden van wat je kunt doen met de ruimte die nu wordt ingenomen door auto’s: woningen bouwen, parken aanleggen… Het is onvoorstelbaar hoeveel ruimte er zou vrijkomen als bijvoorbeeld parkeerplaatsen, parkeergarages en kruispunten plaats maken voor iets nieuws. Laat staan wat je bespaart als je deze offers voor de auto niet meer hoeft te brengen.

Zijn blogpost is één groot betoog voor autovrije steden. Hij is zelfs in een heuse autovrije buurt geweest, waarin deze visie in praktijk wordt gebracht en uitgedragen. Ik ben ervan overtuigd dat er ook in Nederland autovrije wijken en zelfs steden gaan ontstaan. Er zijn genoeg mensen die daar willen wonen. De cijfers spreken voor zich.

Categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *