Werkplaats en afhaalpunt in Den Hoorn zh

Levertijd 1-2 werkdagen

Verzending binnen NL € 3,95

SKS Compit (review)

De SKS Compit (FuturumShop.nl / SKS Germany) heeft wat andere telefoonhouders missen: heel veel stevigheid, verschillende montageopties, flink wat gebruiksgemak én een bijbehorende powerbank. Hij komt als beste uit de test van de Fietsersbond, dus dat belooft al wat. Ik vroeg ‘m voor m’n verjaardag en heb em nu een paar keer gebruikt. Maar allereerst…

Waarom een telefoonhouder op je fiets?

Om te navigeren natuurlijk. Nu zou ik iedereen aanraden om daarvoor een fietscomputer met navigatie aan te schaffen, zoals de Wahoo ELEMNT die ik zelf heb. Het voordeel: fietscomputers zijn helemaal (dedicated) gemaakt voor navigatie op de fiets. Je kunt makkelijk routes inladen, randapparatuur zoals een hartslagmeter koppelen, het scherm blijft duidelijk bij veel zonlicht en het belangrijkst: de batterij gaat een hele dag mee. M’n fietsnavigatie gebruik ik vooral op m’n racefiets, tijdens fietsvakanties en bij langere fietstochten.

Maar om langs de route een specifieke bestemming te zoeken, grijp ik toch snel naar m’n telefoon voor Google Maps. Zeker op fietsvakantie komt dat regelmatig voor, om de weg naar een supermarkt of camping te zoeken. En dan zie ik mezelf toch regelmatig fietsen met m’n telefoon in de hand om de laatste kilometers te navigeren. Onhandig.

Verder heb ik m’n fietsnavigatie niet altijd bij me, bijvoorbeeld omdat ik het grootste deel van de route wel weet. Het is een beetje de vraag of de SKS Compit voor dat laatste een goede oplossing biedt, daarover later meer.

Stevigheid en montageopties

De SKS Compit is heel robuust en op diverse plekken van het stuur te monteren. Ik heb de (standaard)versie die over het bevestigingspunt van het stuur met de stuurpen past, maar je kunt ook kiezen voor bevestiging aan de andere kant van de stuurpen of op een willekeurige plek op het stuur. Ik heb ermee over hobbels, drempels en een dijkje met graspollen en molshopen gefietst. Conclusie: het zit heel stevig vast.

Er is een kantelmechanisme dat ik onderweg wilde kunnen verstellen om de juiste hoek te vinden, maar ik kwam erachter dat dit moet worden vastgedraaid, anders kantelt de telefoon bij een flinke hobbel uit zichzelf. Dit is goed te doen, dus geen probleem.

Telefoonhoesjes

De enige manier om deze stevigheid te waarborgen is kennelijk het gebruik van een speciaal telefoonhoesje (beschikbaar voor de meest voorkomende telefoons) of een adapter die met 3M-folie aan je hoesje vastplakt. Dat is wat mij betreft het enige nadeel.

Het hoesje vind ik te lelijk voor dagelijks gebruik, en het omwisselen van strakzittende telefoonhoesjes is altijd best even een gedoe. Ik vraag me ook af of de knopjes aan de zijkant van de telefoon daar misschien defect van kunnen raken? Nou ja, ik wissel zeker niet dagelijks en doe het voorzichtig, dus daar zet ik me overheen.

Het nadeel dat dan overblijft: zonder het speciale telefoonhoesje is de telefoonhouder onbruikbaar. Dus op een willekeurig ritje even je telefoon op je stuur klemmen is er niet bij, tenzij je van tevoren aan het hoesje hebt gedacht.

Powerbank

Een uitstekende toevoeging is de powerbank die op dezelfde houder kan worden gedraaid, waarna de telefoon daar weer bovenop past. Dit is geen overbodige luxe, want navigeren is een behoorlijke aanslag op je batterij vanwege continu gebruik van GPS, internet en het scherm.

De batterijcapaciteit is 5.000 mAh (+COM/UNIT) of 10.000 mAh (+COM/CHARGER). Met 5.000 mAh kan een telefoon 1 tot 2 keer helemaal worden opgeladen (afhankelijk van de telefoon). Je kunt kiezen voor draadloos opladen (Qi) of gebruik van de USB-uitgang (USB-A bij +COM/UNIT of USB-C bij +COM/CHARGER). Bedraad laden blijft de betere optie om de oplaadcapaciteit en -snelheid maximaal te benutten. Ik zie net dat SKS zelfs diverse kabeltjes aanbiedt met hoekstekkertjes en precies de juiste lengte (zoals deze voor de iPhone)!

Verder is er een programmeerbare NFC-chip ingebouwd, die je verschillende opdrachten kan meegeven, zoals het openen van je routeplanner. Bij mij opent automatisch de Routeplanner van de Fietsersbond als ik m’n telefoon op de powerbank bevestig. Daar word ik nou gelukkig van!

COMPIT-systeem

De optionele powerbank, diverse telefoonhoesjes en kabeltjes zijn voorbeelden van de integrale benadering die SKS met COMPIT kiest. Het is een systeem dat uit verschillende modules bestaat en in de loop van de tijd wordt uitgebreid. Zo kan je er zelfs voor kiezen om je telefoon via een deze module aan te sluiten op de voeding van je e-bike, zodat je helemaal geen powerbank nodig hebt. Of je monteert de meegeleverde beugel om een fietslampje of actiecamera aan te bevestigen.

Conclusie

Voor fietsvakanties en langere fietstochten zou ik de SKS Compit zeker aanraden! Zodra je het speciale hoesje om je telefoon hebt, is de SKS Compit de ideale telefoonhouder. Op elke fiets te monteren, stevig, met bijbehorende accu en diverse uitbreidingsopties.

Voor casual gebruik is de telefoonhouder minder geschikt. Het speciale en niet zo fraaie telefoonhoesje is een voordeel in termen van stevigheid, maar een nadeel als het gaat om uitstraling bij dagelijks gebruik. Als je het hoesje niet dagelijks wilt gebruiken, kan je de telefoonhouder niet op ieder moment benutten om het laatste stuk van de route naar je bestemming te navigeren. Ik kan me voorstellen dat SKS daar nog eens een oplossing voor ontwikkelt, als module binnen het COMPIT-systeem.

SKS Compit
telefoonhouder

Voor fietsvakanties en langere fietstochten zou ik de SKS Compit zeker aanraden! Zodra je het speciale hoesje om je telefoon hebt, is de SKS Compit de ideale telefoonhouder.

→ Meer spullen voor fietsen

Categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *