Werkplaats en afhaalpunt in Den Hoorn zh

Levertijd 1-2 werkdagen

Verzending binnen NL € 3,95

Vakantie

Simpelweg Fietsen is gesloten van 19 juli t/m 7 augustus. Bestellingen in de webshop worden op 8 augustus verzonden.

Topeak ALiEN X (review)

Een multitool is altijd een compromis. Tussen stevigheid en gebruiksgemak aan de ene kant en gewicht en formaat aan de andere kant. En tussen het gereedschap dat je wel en niet denkt te moeten meenemen. Na lang zoeken kwam ik erachter dat de perfecte multitool niet bestaat. Wat niet helpt, is dat ik ‘m voor twee verschillende fietsen wil gebruiken: m’n racefiets en m’n toer-/vakantiefiets.

Het voordeel van twee componenten

De Topeak ALiEN X (bol.com / Topeak) heeft bijna alles wat ik wenste, met maar liefst 34 functies (volgens Topeak) en dat voor minder dan 205 gram (204 dus). De ALiEN X is de nieuwste telg van de ALiEN-familie, waarbinnen de ALiEN II een veelgeprezen klassieker is. Karakteristiek voor deze serie is dat de tool in tweeën kan worden gesplitst, zodat je twee gereedschappen tegelijk kunt gebruiken.

Waarom zou je dat willen? Nou, bijvoorbeeld om de kettingpons aan de ene kant te bedienen met de inbussleutel aan de andere kant. Of om het draaipunt van de ene tool met de andere strakker of vaster te draaien. Of om een quick link los te maken, door twee tools te kruisen zodat ze geschaard als tangetje dienen. Dat laatste is nieuw aan de ALiEN X, en diende waarschijnlijk als inspiratie voor de naam.

De test

Dat moest ik natuurlijk testen. Vanmiddag heb ik bijna alle gereedschappen gebruikt, inclusief de kettingpons en quick link opener. De ketting van m’n racefiets was versleten, en wanneer kan je nou zeggen dat zoiets goed uitkomt? Een beetje spannend vond ik het wel, want ik had in reviews gelezen dat de quick link opener niet sterk genoeg zou zijn en bij diverse mensen brak de pin van de kettingpons af bij gebruik. Bij mij ging het gelukkig goed. Het voelde wel wat ongemakkelijk om zoveel kracht te zetten op de quick link opener, die er best fragiel uitziet en dus ook nog eens uit twee losse delen bestaat. Maar met veel beleid en iets minder kracht ging de link open. Ook voor de kettingpons geldt dat er best wat kracht nodig is om een kettingpinnetje eruit te draaien. Ik heb wel een paar keer gecheckt of de pin van de pons recht op de pin van de ketting stond en toen maar doorgedraaid tot ik *krak* hoorde. Even was ik bang dat ik me achter de critici zou moeten scharen, maar gelukkig hoorde het geluid bij de pin van de ketting die los kwam. En eerlijk gezegd vermoed ik dat voorzichtig en precies gebruik de schade bij anderen weleens had kunnen voorkomen. Het is nu eenmaal niet gelijkwaardig aan het gereedschap dat je in de schuur hebt hangen.

Verder werkt alles heel prettig. Ja het is klein. Nee je kunt niet zoveel kracht zetten als je misschien gewend bent. De spakenspanners passen op mijn spaken, in de behuizing kon ik netjes een quick link opbergen (die mooi vast klikte) en dankzij de Presta-ventiel tool kwam ik erachter dat het binnenventiel van een Frans ventiel een plat gedeelte heeft zodat je het schroefdraad niet kapot hoeft te knijpen als je het met een tang aandraait. Misschien denk je “waar gaat dit over?” of juist “dat weet toch iedereen!”, maar ik vond het echt een ontdekking!

Dan is er nog commentaar op de stalen bandenlichter. Op aluminium (laat staan carbon) velgen gebruik je liever plastic, maar ik kan me voorstellen dat dat makkelijk afbreekt op het scharnierpunt van de tool. Hij is dus van staal, en alleen voor noodgevallen. Ook hier geldt: doe een beetje voorzichtig, dan valt de schade vast mee.

Is het compleet?

De inbus- en Torx-sleutels komen natuurlijk goed van pas. De meeste tools die ik vond, hebben maar één Torx-sleutel, namelijk maat 25. Terwijl mijn fiets ook boutjes heeft van 20 (remgrepen) en 30 (fietsstandaard), en Torx steeds vaker op fietsen wordt toegepast. Wat ik dan weer mis, zijn de steeksleutels 8 en 10, die nog steeds nodig zijn voor wat borgmoertjes hier en daar (fietsstandaard, achterlicht en spatbordstangen aan spatbord). Andere multitools hebben die wel, maar dan ontbreekt bijvoorbeeld een quick link opener of is er maar één Torx-sleutel.

Conclusie

De Topeak ALiEN X is een fijne tool als je onderweg iets met een ketting en quick link wilt kunnen. Op veel moderne fietsen komen de diverse Torx-sleutels goed van pas. Als je geen moertjes aan je fiets hebt hangen, dan is dit jouw perfecte gereedschap! En anders moet je maar hopen dat de borgmoertjes hun naam waar maken.

Topeak ALiEN X
multitool

34 tools voor onderweg. De kettingpons en quick link opener zijn handig bij kettingpech. Op veel moderne fietsen komen de Torx-sleutels goed van pas.

→ Meer spullen voor fietsen

Categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *