Werkplaats en afhaalpunt in Den Hoorn zh

Levertijd 1-2 werkdagen

Verzending binnen NL € 3,95

De fietsen makers

De titel van dit boek kan je op het verkeerde been zetten, zeker omdat er – in weerwil van de suggestie op de omslag – tekstueel De fietsenmakers (bol.com) van is gemaakt. Niets ten nadele van fietsenmakers, maar in dit geval is de oorspronkelijke titel beter gekozen: The Bicycle Artisans. Dat het om ambachtslieden en creatieve makers gaat, wordt wél snel duidelijk als je het boek openslaat. Het staat boordevol prachtige foto’s, de reden dat ik het af en toe zomaar doorblader. Eigenlijk valt er weinig over te schrijven, het is vooral een kijkboek dat de sfeer oproept van vakmanschap en maatwerk.

Denk: metaal, lugs, soldeer- en laswerk, veiligheidsbrillen en -kappen, frames, fietsen, close-ups van fietsonderdelen, de geur van vet en olie, hout, machines, werkbanken, borden vol gereedschap, spuitwerk, glans, kleur, originaliteit, passie, trots, vakmanschap, precisie, expressie, oog voor detail, klasse, stijl, kwaliteit, hoogwaardige techniek, liefde, vernuft, chaos die leidt tot schepping, historie, futurisme, de meest onmogelijke ontwerpen en talloze variaties.

In dit boek wordt de fiets 88 keer opnieuw uitgevonden.

Hieronder twee uitspraken van fietsen makers die de toon zetten voor een boek over unieke handgemaakte fietsen.

“Het heeft niet rechtstreeks met fietsen te maken, maar met een algemene reactie op het ‘in massa geproduceerde bestaan’. Met maatfietsen gebeurt hetzelfde als wat met bier, voedsel, handnijverheid, muziek en nog veel meer is gebeurd. De digitale revolutie heeft de directe kennis en technieken bij individuen neergelegd, zonder tussenkomst van de commercie. We zijn in het tijdperk van de maker beland.”

“De massaconsumptie heeft in veel delen van de westerse wereld een soort grens bereikt, en internet heeft de afgelopen tien jaar voor een ware revolutie in de verkrijgbaarheid van “spullen” gezorgd. Alles is overal en altijd verkrijgbaar. Mensen gaan op zoek naar iets bijzonders wat tegen deze trend ingaat; ze voelen de weerstand tegen de norm en de veel te groot geworden supermerken in deze consumptiemaatschappij.”

Misschien verraadt m’n enthousiasme het al: ik had graag fietsen maker geweest. Of fietsenmaker. In ieder geval staan er acht fietsen in m’n schuur waar ik mijn handenarbeid op kan loslaten. En of ik ooit een eigen fiets zal maken? Wie weet…

Er komen drie makers uit Nederland en twee uit België in het boek voor. Een verdere verkenning waard (zeg ik tegen mezelf).

Nederland
Nazca ligfietsen (gestopt in 2021)
Sman Cruisers (lijkt niet meer te bestaan)
Van Hulsteijn (lijkt niet meer te bestaan)

België
Achielle
Jaegher

Bij bol.com is nog regelmatig een (tweedehands) exemplaar beschikbaar!

De fietsen makers
Will Jones

Oorspronkelijke titel: The Bicycle Artisans. In dit prachtige kijkboek wordt de fiets 88 keer opnieuw uitgevonden.

→ Meer boeken over fietsen

Categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *