Werkplaats en afhaalpunt in Den Hoorn zh

Levertijd 1-2 werkdagen

Verzending binnen NL € 3,95

Fietsen is goed, scooters zijn slecht

Een duurzame economie kan niet blijven groeien. Althans niet zolang dat schaarse energie en grondstoffen kost. Groene groei over de hele breedte is een mythe, want alle bespaarde energie wordt haast wetmatig weer opverbruikt door economische groei, zodat de netto vervuiling niet afneemt. We zullen dus keuzes moeten maken. De ene industrie moeten we vergroenen, de andere afschalen. Dat maakt econoom-antropoloog Jason Hickel duidelijk in een interview, vandaag in NRC. Hij is ervan overtuigd dat degrowth de enige manier is om een klimaatramp te voorkomen. Hoewel degrowth eigenlijk te negatief klinkt, want de samenleving kan er wel degelijk op vooruit gaan. Maar dat terzijde.

Vergroenen enerzijds, afschalen anderzijds. Die keuzes moeten natuurlijk democratisch worden gemaakt, maar Hickel geeft alvast wat voorbeelden van onnodige industrie: zware auto’s, industrieel vlees, privéjets, wegwerpproducten. Amén, weg ermee!

Sander Schimmelpenninck schreef deze week een column in de Volkskrant over fietsen en scooters, en iemand stuurde die aan me door (yes, m’n netwerkje werkt al best aardig!). Sander vindt dat bromfietsen en scooters met een benzinemotor direct verboden kunnen worden in steden. Er is volgens hem niets goeds over te zeggen: ze stoten fijnstof uit, dragen bij aan overgewicht, jagen criminaliteit aan, veroorzaken geluidsoverlast en vormen een gevaar en bron van ergernis voor fietsers en voetgangers. Bovendien is de fiets in combinatie met het OV in steden een meer dan toereikend en goedkoper alternatief. Hij besluit:

We moeten de zaken niet ingewikkelder maken dan ze zijn: fietsen is goed, scooters zijn slecht. En dus moet je het slechte verbieden, om het goede te behouden. Dat vinden we in Nederland moeilijk, door ons onbenullige idee van vrijheid, maar we zullen eraan moeten wennen dat niet alles kan in ons overvolle land. Sommige dingen zijn het waard om te beschermen; dat geldt zeker voor onze unieke fietscultuur.

Sander Schimmelpenninck in de Volkskrant

In de woorden van Hickel: de fietsindustrie moeten we vergroenen, de scooterindustrie is onnodig en kan worden afgeschaald.

Preach it, Sander! Preach it!

Categorie: ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *