Werkplaats en afhaalpunt in Den Hoorn zh

Levertijd 1-2 werkdagen

Verzending binnen NL € 3,95

Vakantie

Simpelweg Fietsen is gesloten van 19 juli t/m 7 augustus. Bestellingen in de webshop worden op 8 augustus verzonden.

Frame builders

M’n eerdere bericht over fietsen makers verraadde al een liefde voor het bouwen van fietsen beginnend met niets anders dan een idee en een paar buizen. Nu ik fulltime aan fietsen klus, kan ik mezelf bijna fietsenmaker noemen maar nog geen fietsen maker, laat staan bicycle artisan. Tot het zover is, haal ik m’n hart op aan allerlei handleidingen, hulpmiddelen en filmpjes over frame building. En ik heb zelfs al een paar voorbeeldfiguren, zoals deze Bilenky…

Als framebouwers vertellen over hun twintig tot dertig jaar ervaring zakt de moed me wel in de schoenen. Maar goed, als ik over dertig jaar nog leef ben ik nog maar 71, dus zelfs dat is haalbaar. Lastiger is nog dat het mooi solderen of lassen van frames behoorlijk veel ervaring vraagt en er best wat spullen nodig zijn om eraan te beginnen. Op één of andere manier heeft het bij mij altijd veel om kennis en gezond verstand gedraaid, en heb ik ervaring nooit zo heel hoog aangeslagen. Maar als het gaat om vakmanschap, om iets maken, dan speelt het ineens een ontzettend grote rol.

Op theframebuilders.com zijn nog meer van dit soort video’s te vinden, waarin het bouwen van frames prachtig in beeld wordt gebracht. Met geweldige uitspraken die gaan over het maken van dingen die je zolang mogelijk wilt bewaren, over het terugverlangen naar je jeugd en over het inherent goede van de fiets.

Maar door filmpjes te kijken word je natuurlijk geen fietsen maker. Een goed startpunt daarvoor is de uitgebreide handleiding van Tim Paterek (deze oudere druk is gratis te downloaden). Er bestaat kennelijk wat discussie over een aantal van zijn opvattingen en methoden, maar nog steeds is er veel basisinformatie in te vinden.

Een ander hulpmiddel is de gratis versie van BikeCAD: een ontwerpprogramma speciaal voor fietsen.

Aangenaam verrast werd ik door het lijstje met Nederlandse fietsen makers dat ik op theframebuilders.com tegenkwam. Voor het gemak kopieer ik ze hier:

Ik heb nog heel wat in te halen als het gaat om kennis en ervaring, maar wie weet kom ik ooit eens in dit rijtje terecht.
Nog even wegdromen maar…

Categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *