Werkplaats en afhaalpunt in Den Hoorn zh

Levertijd 1-2 werkdagen

Verzending binnen NL € 3,95

Ga toch fietsen!

“Willem en Boese zijn de beste vrienden. Maar heel soms niet. Dan roepen ze van dit en van dat en vliegt er iets onaardigs door de lucht. Als Willem dan roept ‘ach, ga toch fietsen, jij!’ pakt Boese zijn fiets en vertrekt. Hij fietst en hij fietst en hij fietst…” Aldus de achterkant van het kinderboek Ga toch fietsen! (bol.com).

Al fietsend is het eerst nog donker in zijn hoofd. Maar langzaam klaart het op, want de zon schijnt en er zingt een vogel. Dit herken ik! Zeker van vroeger, als ik boos was op m’n ouders. Dan stapte ik op de fiets, reed een heel stuk langs de Oude Maas – van Zwijndrecht tot bijvoorbeeld Rhoon – en keerde pas weer terug als het laat begon te worden en alle scherpe gedachten waren opgegaan in een zachte mix van bewustzijn en dromen. En wie heeft níet de ervaring dat fietsen je hoofd leeg maakt…?

Het ritme van de woorden in het boek verhoogt het leesplezier. Op die cadans fiets je mee. De route wordt bepaald door de stoplichten die op groen staan. Op de veerpont denkt Boese niet meer aan Willem. “Die zat op het rommelzoldertje in zijn hoofd tussen andere dingen waar hij nooit aan dacht. Mislukte tekeningen. De kapotte vlieger die niet meer vliegen wou. De lekke fietsband van Willem.” Aan de overkant rijst het besef dat Willem misschien ook een beetje gelijk had. Terug in de straat staat Willem bij de deur, als een vader die zijn verloren zoon opwacht. Bijna zonder woorden wordt de ruzie bijgelegd. Willem heeft gekookt en hoewel het koud is geworden, eten ze samen. “Boese glimlachte. Morgen, dacht hij, gaan we samen fietsen.”

Ga toch fietsen! is een voorleesboek met prachtig zuivere zinnetjes van Joukje Akveld en fantastisch rijke illustraties van Philip Hopman. Alle karakters zijn dieren en in het straatbeeld kom je alle mogelijke soorten fietsen tegen. Ik heb het boek talloze keren voorgelezen en het verveelt niet. Ook bij m’n kinderen is het boek favoriet. Boese en Willem behoorden tot de eerste woorden die ze konden zeggen. Na ‘fiets’ natuurlijk..!

Ga toch fietsen!
Joukje Akveld en Philip Hopman

Voorleesboek met prachtig zuivere zinnetjes en fantastisch rijke illustraties. In ons huis een favoriet!

→ Meer boeken over fietsen

Categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *