Werkplaats en afhaalpunt in Den Hoorn zh

Levertijd 1-2 werkdagen

Verzending binnen NL € 3,95

Het geheim van Raoul Taburin

Het geheim van Raoul Taburin (bol.com) is een boek van Jean-Jacques Sempé, een grote Franse cartoonist, en derhalve prachtig geïllustreerd.

Raoul Taburin is fietsenmaker. In het dorp waar hij woont, wordt hij zozeer geëerd dat de mensen een fiets zelfs een ’taburin’ zijn gaan noemen. Er is echter één probleem dat een schaduw werpt over zijn hele bestaan: hij kan niet fietsen. In zijn jeugd haalde hij alles uit de kast om dat te verbergen; de mensen dachten zelfs dat hij allerlei waanzinnige stunts uithaalde op zijn fiets, doordat hij regelmatig vol pleisters en met een kapotte fiets aan de hand door het dorp liep. Eenmaal ouder werd hij, de enkele keren dat hij zijn geheim wilde opbiechten, niet geloofd.

Tot Raoul bevriend raakt met fotograaf Hervé Figougne, die voorstelt hem te fotograferen terwijl hij met de fiets van een helling af raast. Mede door de enthousiaste reactie van zijn vrouw Madeleine lijkt er geen ontkomen meer aan. Eindelijk zal uitkomen wat al die tijd geheim is gebleven: de naamgever van de taburin kan zelf niet fietsen.

De gevolgen zijn dramatisch, maar het geheim blijft intact. Hoezeer Raoul ook probeert zijn zegeningen te tellen – het niet kunnen fietsen legde zelfs de basis voor al zijn kennis over de fiets en dus het beroep waarin hij uitblinkt – hij blijft somber. Totdat hij zijn geheim op verrassende wijze kwijt kan, en ineens in lachen uitbarst.

Soms nemen wij ons imago en onze gebreken iets te serieus. Misschien is het de kunst er samen om te lachen.

Het geheim van Raoul Taburin
Jean-Jacques Sempé

Raoul Taburin is fietsenmaker. Er is echter één probleem dat een schaduw werpt over zijn hele bestaan: hij kan niet fietsen.

→ Meer boeken over fietsen

Het verhaal is ook schitterend verfilmd en te bekijken op Google Play of Apple TV. Hieronder de trailer.

Ik kwam dit boek op het spoor dankzij een artikel in de Vogelvrije Fietser, het ledenblad van de Fietsersbond, en kreeg het cadeau voor m’n verjaardag. Ik heb het gelezen en blader het nog regelmatig door. De film keken we gisteren met het hele gezin.

Categorie: ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *