Werkplaats en afhaalpunt in Den Hoorn zh

Levertijd 1-2 werkdagen

Verzending binnen NL € 3,95

Just ride – Grant Petersen

Rijden met een hartslagmeter? Doen. Handschoentjes dragen? Onnodig. Grammen jagen? Let liever op je eigen kilo’s. Onderweg een band oppompen? Gebruik geen CO2-patronen maar bevestig een klassieke handpomp langs je frame – ook handig om honden van je af te slaan.

Grant Petersen is de eigenwijze eigenaar van Rivendell Bicycle Works en schrijver van het boek Just ride (bol.com). Hij heeft overal wel een mening over, in ieder geval als het om fietsen gaat. In eerste instantie lijken zijn meningen kort door de bocht, maar na de boude stelling die hij inneemt is er altijd ruimte voor uitleg en nuance. En dan blijkt: hij heeft écht kennis van zaken.

Het boek werd me aangeraden door Jan van den Berg (ik zou haast zeggen: wie anders). Ik weet niet of hij het besefte maar de titel van het boek is zelfs de Engelse vertaling van mijn blog! Over de titel schrijft Grant zelf:

The title of this book means “ride without the influence of pro racing, peer pressure, posturing, commercial interests (…)”

Degenen die dat doen noemt hij Unracers. Hij wil het fietsen gewoner en leuker maken. Ik heb het met een grote glimlach gelezen. Grant behandelt alles van het fietsen zelf (you need eight gears) tot fietsfilosofie (Your bike is a toy. Have fun with it.). Hij heeft het over veiligheid, technische specificaties, onderhoud, accessoires, fietskleding gezondheid en fitness en brengt dat met een combinatie van nuchterheid, ervaring en humor.

Grant’s kritiek op de ontwikkelingen binnen de fietsindustrie komt regelmatig terug:

I don’t always like the direction I see bike hardware going. When I see modern materials, design, and production techniques affected by cost concerns, what often appears on the bike or in the box is an ugly or artless widget that works well enough, but usually for just a short time.

Just ride leert je de zin en onzin te onderscheiden van alles wat je ziet, leest en hoort over het hedendaagse fietsen en wielrennen. Met eigenlijk maar één doel: ga gewoon fietsen. Lees het en word ook een Unracer.

Just ride
Grant Petersen

Dit boek leert je de zin en onzin te onderscheiden van alles wat je ziet, leest en hoort over het hedendaagse fietsen en wielrennen.

→ Meer boeken over fietsen

Op Grant’s blog lees je niet alleen over fietsen, maar ook over zijn andere interesses als vissen, boogschieten en muziek. Heerlijk om te lezen, een tikkeltje nostalgisch maar altijd met passie en humor gebracht.

Categorie:

Eén reactie op “Just ride – Grant Petersen”
  1. Jan van den Berg avatar

    Ha! Nee, dat had ik me inderdaad nog niet gerealiseerd! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *