Werkplaats en afhaalpunt in Den Hoorn zh

Levertijd 1-2 werkdagen

Verzending binnen NL € 3,95

Vakantie

Simpelweg Fietsen is gesloten van 19 juli t/m 7 augustus. Bestellingen in de webshop worden op 8 augustus verzonden.

Le Vélo de Ghislain Lambert (Netflix)

De Franstalige tragikomedie Le Vélo de Ghislain Lambert (Netflix) speelt begin jaren 70 en gaat over een onbekende renner. Ghislain Lambert is een renner zoals ikzelf waarschijnlijk zou zijn: een middenmoter. Wel getalenteerd maar niet buitengewoon. En dan eentje die dat compenseert met doorzettingsvermogen. Iemand die zijn droom blijft najagen, against the odds. Met Eddy Merckx als grote voorbeeld, die uiteindelijk door niemand werd geëvenaard.

Ghislain heeft nogal wat pech, maar weet toch het profwielrennen te bereiken. Hij komt als knecht in dienst van een kopman die de lakens stevig uitdeelt. Een ploegmaat heeft de opdracht hem ‘in te wijden’, en dan komt de onvermijdelijke epo in het spel. Dat thema wordt mooi uitgewerkt: het was stiekem maar ook normaal, en dat levert geweldig grappige en waarschijnlijk best realistische situaties op. Ghislain verwacht er veel van, maar denkt vervolgens dat de beste renners naar een betere dokter gaan, want hoe kunnen ze anders zó goed zijn. Zijn dienende rol begint hem tegen te staan; hij denkt zelf óók te kunnen winnen.

In een goed gevonden deel van de film besluit een cameraploeg de rauwe en soms tragische kant van het wielrennen in beeld te brengen. Ze stuiten op een afgematte Ghislain en besluiten hem te volgen. Hij eindigt als laatste en nét binnen de tijd. Daarmee oogst hij zoveel sympathie, dat publiek en media iedere etappe in spanning afwachten of hij op tijd over de streep komt. De media-aandacht is een onverwachte opsteker voor de sponsor en het team, dat vanaf nu uitsluitend wordt ingezet om Ghislain in koers te houden.

Hoewel niets menselijks hem vreemd is, krijg je het idee dat Ghislain ten diepste integer is en trouw aan zichzelf. Hij blijft dromen, wint een keer door zich niet aan één van de (vele) ongeschreven regels te houden, maar de echte faam blijft uit. En zo eindigt hij als één van de vele kleine renners die snel vergeten worden. Het is tragisch en hoopvol tegelijk dat Ghislain na een veelbewogen wielerbestaan in zijn lot lijkt te berusten.

Door dit verhaal heen is het wielrennen uit die tijd prachtig en knap in beeld gebracht. De klassieke fietsen, het publiek, de Franse wegen, de dialogen tussen renners, de trucs die worden uitgehaald… het gevoel van de koers maakt zich meermaals van je meester. Daarmee vertelt de film niet alleen een menselijk verhaal, maar geeft het tegelijkertijd een inkijkje in het klassieke wielrennen, met alles eromheen. Voor als je erbij had willen zijn, of vol nostalgie terugkijkt op de gloriedagen van het wielrennen.

Ghislain Lambert wordt werkelijk fenomenaal neergezet door Benoît Poelvoorde, die ook de hoofdrol vertolkt in de verfilming van Het geheim van Raoul Taburin, waarover ik eerder schreef.

Hieronder de trailer van Le Vélo de Ghislain Lambert.

Lees ook de veel betere recensie van de Filmkrant.

Categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *